Administratie

REPORTAJ | Pacanele si haine second-hand, in casa lui Eminescu!

Poetul Mihai Eminescu a vazut lumina zilei intr-o casa din centrul Botosaniului, lasata acum de izbeliste de autoritatile locale. La parterul acesteia au fost deschise o sala de jocuri de noroc si un magazin de haine second-hand.

Cu tencuiala cazuta, geamuri prin care usor trece vantul si un acoperis subrezit de vreme si de timp. Asa arata locul unde s-a nascut Mihai Eminescu. In ciuda biografiilor care au consacrat Ipotestiul drept loc al nasterii lui Mihai Eminescu, istoricii care au studiat trecutul Botosaniului au stabilit cu certitudine ca „poetul nepereche“ a fost adus pe lume intr-o casa din Centrul Vechi al orasului.

Pana nu de mult, botosanenii intrau in casa lui Mihai Eminescu fara sa stie, doar pentru a-si cumpara haine sau incaltaminte la mana a doua. La parterul cladirii existau doua spatii comerciale, care intre timp au fost inchise de criza, si o sala de jocuri mecanice.

In „tineretile” ei, era o casa frumoasa, somptuoasa, aflata chiar in mijlocul targului, langa Biserica Uspenia, locul unde a fost botezat poetul. „Luceafarul poeziei romanesti” a trait acolo intre anii 1850-1853. Ulterior, parintii l-au dus la Ipotesti, unde a petrecut cea mai mare parte a copilariei.

Distrusa de incendiu, in 1887

La 3 iunie 1887 un incendiu devastator a distrus aproape in totalitate casa caminarului Eminovici, insa aceasta a fost refacuta dupa planurile originale in anul in care Eminescu s-a stins, 1889.

„Ceea ce stim cu siguranta este ca acolo se aflau casele parintilor lui Mihai Eminescu, primite din partea mamei sale si stapanite un numar de ani de familia Eminovici. Din casele care exista acum, s-au pastrat totusi cateva elemente originale“, a spus Gheorghe Median, istoric la Muzeul Judetean Botosani, unul dintre cei care au studiat trecutul orasului.

Paradoxal, cladirea reconstruita pe locul in care s-a nascut Mihai Eminescu, este una dintre putinele care n-au intrat in programul de reabilitare a Centrului Vechi. Autoritatile motiveaza ca nu a putut fi inclusa in acest program deoarece este proprietate privata, la etaj locuind doi batrani. „Acolo sunt niste oameni care au acte de proprietate pe casa. Ar trebui sa se faca un efort sa fie pusa la punct si promovata, pentru ca nu vorbim despre o casa care oricare alta”, a mai spus istoricul Median.

Batranii care locuiesc momentan intr-una dintre incaperile cladirii cunosc, in linii mari, istoria. „Eu, dupa cum am auzit, a fost o casa in care a trait Eminovici, tatal lui Eminescu. Si mai stiu ca a fost botezat la Uspenia”, ne-a spus in fuga, Nea Titi (76 de ani), locatarul casei.

In momentul de fata, paragina a pus stapanire pe constructia care ar putea fi transformata intr-o mina de aur turistic.

Fundatie culturala: „Se poate face un muzeu documentar“

Membrii Fundatiei Culturale Hyparion, orientate pe studiul si promovarea creatiei lui Mihai Eminescu, au investit intr-un bust si intr-o placheta si le-au amplasat pe peretele casei pentru a atesta valoarea istorica a cladirii. „Eu am facut o gramada de demersuri. Am dorit sa fie acolo un muzeu national al poeziei, am dorit sa se cumpere acele spatii de catre Primaria Botosani. Nu s-a ajuns la nicio concluzie. Se poate face un Muzeu documentar Eminescu“, a declarat poetul Gellu Dorian, fondatorul Fundatiei Hyperion.

Viceprimarul Iliuta: „N-am cum sa ma intorc in timp“

Reprezentantii municipalitatii recunosc importanta imobilului, dar spun ca nu pot lua in calcul posibilatatea introducerii acestuia in circuitul turistic.

„N-am cum sa ma intorc in timp. Asta este situatia! Ce s-a restaurat in Centrul Vechi au fost locuintele proprietate a municipalitatii”, a fost replica lui Viorel Iliuta, viceprimarul din Botosani.

Pana a intra in programul de reabilitare, majoritatea cladirilor din centrul Botosaniului au avut statut de locuinte sociale si erau locuite de cetateni de etnie roma.

Municipalitatea sustine, totusi, ca are un plan de rezerva. „Am inceput sa lucram la un regulament pentru revitalizarea Centrului Vechi, care are mai multe componente, iar una dintre ele presupune sa ne adresam proprietarilor care detin cladiri nerenovate in zona, sa-i rugam, in conditiile legale, sa ia masurile cuvenite pentru restaurare. Macar a fatadelor”, a mai spus viceprimarul.

sursa:adevarul.ro

Related Articles

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page