REPORTAJ | Hudesti, o poveste de Ziua Mamei! Trupa Glamour invitata la spectacolul “Dansez pentru mama” – FOTO & VIDEO
Duminică, 11 martie, la Căminul Cultural din Hudeşti a avut loc a cincea ediţie a spectacolului „Dansez pentru mama”. O activitate culturală banală, la prima vedere, dintr-o comună de la periferia judeţului Botoşani, pe o vreme urâtă şi rece, s-a transformat într-o epopee a frumosului, la care şi-au adus aportul mai mulţi elevi şi cadre didactice din Darabani. Autorităţile locale din oraşul de pe malul Prutului ar trebui să ia exemplu de la vecinii lor din Hudeşti.
Urarea „O primăvară frumoasă!” nu s-a regăsit în vremea umedă şi rece din 11 martie. Singurul indiciu al secolului XXI din aspectul exterior al clădirii anacronice a Căminului Cultural din Hudeşti sunt antenele parabolice de la intrare. Afară se consumă ultimele ştiri ale zilei, iar lumea aşteaptă să se ridice cortina spectacolului „Dansez pentru mama”. Primarul Viorel Atomei îşi potriveşte tricolorul de pe piept, Gheorghe Sorescu, prim vicepreşedintele PNL Botoşani şi Costel Şoptică, candidatul USL pentru Camera Deputaţilor pe Colegiul Darabani, şi-au făcut apariţia prin mulţime.
„Mama este o comoară pe care nici un om n-ar îndrăzni s-o târguiască”
Mai mult, viceprimarul liberal Dimitrie-Cătălin Zlei a fost iniţiatorul acestui proiect, iar sala Căminului Cultural era plină ochi. Existau toate premisele unei campanii electorale în toată regula. Dar nu a fost să fie, cel puţin nu pe scenă, unde am asistat la o poveste cu zâne şi feţi-frumoşi întruchipaţi de copiii din Hudeşti şi zona oraşului Darabani, o poveste pigmentată cu lacrimi şi zâmbete, în care sonorizarea foarte bună şi spectacolul de lumini au acompaniat perechile care au participat la concursul „Dansez pentru mama”. Politizarea evenimentului nu a avut loc, poate, şi pentru că „mama este o comoară dumnezeiască pe care nici un om n-ar îndrăzni s-o târguiască”, au citat-o copiii pe scriitoarea Helen Hunt Jackson. Primarul Atomeis-a rezumat să spună: „Bine aţi venit în această sală care sper că la anul va arăta mult mai bine. Vă doresc succes şi vizionare plăcută! Declar deschisă a cincea ediţie a concursului << Dansez pentru mama>>”.
Primul invitat al spectacolului a fost interpretul de muzică populară dărăbănean Mitică Hapliuc. „Toate florile din sufletul meu le-am pus cu drag în cântece şi vi le dăruiesc” şi-a făcut Mitică Hapliuc intrarea pe scenă. La concursul de dans s-au înscris 14 perechi de copii, dintre care trei cupluri din Darabani: Claudia Bolohan şi Gabriel Vasilincu, Oana Hrimiuc şi Dănuţ Vieru, Diana Gîrdianu şi Cosmin Rumega. Claudia Bolohan este eleva Şcolii Generale „Leon Dănăilă”, ceilalţi copii învăţând la Şcoala din Corneşti. Toţi au fost pregătiţi pentru acest concurs de către Camelia Cazacu, educatoare la unitatea de învăţământ din Corneşti.
Concurenţii au participat la şase probe de dans: vals, reggae, latino, rock&roll, dance şi muzică populară. Din juriu au făcut parte alături de alţi specialişti în domeniul muzical, prof. Mirel Dascălu de la Clubul Copiilor Darabani şi prof. Constantin Florea. După prima probă de dans trupa Glamour de la Asociaţia „Arlechin” a făcut senzaţie cu un număr de street dance. Ansamblul Balada din Botoşani a prezentat asistenţei un dans ţigănesc, iar trupa de majorete Happy Band din Hudeşti a obţinut ropote de aplauze din partea spectatorilor.
„Dar cum, tată?”
Un alt intermezzo al concursului de dans i-a avut în prim plan pe membrii ansamblului Stejărelul, coordonaţi de prof. Mirel Dascălu de la Clubul Copiilor din Darabani. Pe scenă au urcat soliştii vocali: Monica Lupuşor, Gabriela Racu, Mădălina Axinte, Dumitriţa Bilibău, Gianina Cibotaru şi Carla Dacălu. Fiica prof. Mirel Dascălu, Carla Dascălu, de numai patru ani, a realizat faza zilei. În momentul în care interpreta o piesă dedicată mamei şi era dirijată de tatăl ei, s-a oprit la un moment dat invadată de emoţii, adresându-se prof. Dascălu: „Dar cum, tată?”. Momentul artistic s-a finalizat cu un duet de senzaţie tată-fiică, care a ridicat sala în picioare. Spectacolul a fost întregit şi de alţi elevi dărăbăneni de la Şcoala „Leon Dănăilă” şi Grupul Şcolar coordonaţi de prof. Constantin Florea, precum Luiza Florea sau Ximena Vicol.
În final, au încântat asistenţa cu câteva suite de dansuri populare membrii ansamblului Balada din Botoşani, aceştia fiind coordonaţi de coregraful Mihai Fediuc şi instructorul Ionel Petrişor. În timp ce juriul a deliberat îndelung, pe scenă a urcat ansamblul Hudeşteanca împreună cu prof. Gheorghe Mitoceanu, coregrafia fiind asigurată de cadrele didactice Mihai Fediuc şi Lăcrămioara Alupoaei.
Premiul I a fost adjudecat de perechea numărul 12 formată din Georgiana Scriba şi Adrian Basaliga, dar toţi participanţii au fost câştigători. Claudia Bolohan şi Gabriel Vasilincu au format cea mai bună pereche la proba de dance, Oana Hrimiuc şi Dănuţ Vieru excelând la rock&roll, iar Diana Gîrdianu şi Cosmin Rumega au obţinut un premiu special. Primarul Atomei şi viceprimarul Zlei au împărţit la final împreună cu ceilalţi organizatori, flori, diplome şi cupe concurenţilor şi discipolilor lor, închizând cartea unei frumoase poveşti de primăvară. „Hudeştenii s-au întrecut pe ei” a conchis prof. de muzică Constantin Florea.
sursa: darabaneneni.ro