Învierea Domnului, una dintre cele mai importante sărbători creştine, a adunat mii de botosaneni la biserici. Slujba începută la miezul nopţii a blocat circulaţia pe mai multe străzi.
Paştele este o sărbătoare importantă pentru creştini şi este un prilej de mare bucurie. Mii de bistriţeni au participat în această seară la slujba de Înviere, bisericile din oraş fiind arhipline.
Potrivit traditiei, la miezul nopţii credincioşii alături de preoţi aprind lumânări şi cântă “Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le!”.
Slujba de Înviere marchează încheierea celor 40 de zile de post, postul Paştelui fiind cel mai lung din an.
La Manastirea Zosin au participat la slujba peste 300 de persoane, care au tinut sa vina sa ia lumina de la staretul Pr. Teodosie Plesca. Lumânarea pascală, susţine ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, „arată că noi avem legătură cu Hristos cel Înviat“, fiind astfel un mod prin care ne asumăm credinţa şi ţinem să o răspândim”.
Oamenii au cantat “Hristos a inviat” alaturi de preoti si in jurul orei 00:00 au inconjurat biserica. Din pacate vantul sufla destul de puternic, iar lumanarile credinciosilor s-au stins.
La biserica Sf. Ilie din municipiul Botosani nu mai era loc in curte, asa ca botosanenii s-au asezat pe trotuar, pe strada Calea Nationala pentru a asculta slujba de Inviere. La fel s-a intamplat si la biserica Rossetti, cand spre dimineata credinciosii au facut o coada lunga de peste 500 de m.
La biserica de la Cimitirul Pacea, credinciosii au aprins lumari la mormintele rudelor si intreg cimitirul parca a prins viata. Oamenii au adus la sfintit oua rosii, pasca, ulei etc. Luni, Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei va sluji Sfânta Liturghie la Biserica Pacea.La biserica “Sfanta Cuvioasa Parascheva”, atunci cand preotul trebuia sa sfinteasca bunatatile din cosurile credinciosilor, acesta a trebuit sa iasa pe Pietonalul Unirii, pentru ca se intindea coada pe o distanta considerabila.
Pentru români, pregătirea Paştelui înseamnă mai întâi curăţenia şi bucatele care se fac în casă. De “curăţenia de Paşti” orice gospodină trebuie să se achite în timp util şi să aibă casa lună pentru primirea musafirilor pe parcursul a trei zile de sărbătoare.
Preparatele de Paşti care, în general, nu lipsesc de pe masă sunt ouăle roşii, drobul de miel, pasca şi cozonacul.
VIDEO:
FOTO: