Important

Reguli mai stricte pentru șoferii în vârstă. De când nu mai au voie să conducă

Un nou proiect legislativ aflat în dezbatere la Camera Deputaților vine cu reguli mai stricte pentru anumiți șoferi. După o anumită vârstă, este posibil să li se suspende dreptul de a conduce pe drumurile publice.

Reguli mai stricte pentru șoferii în vârstă. Asta prevede un noul proiect legislativ aflat în dezbatere la Camera Deputaților. Vizați sunt șoferii care au peste 70 de ani. Menționăm faptul că în prezent, în România, valabilitatea permisului de conducere este de 10 ani.

Se schimbă legea pentru șoferii în vârstă

Potrivit noii legi, permisele de conducere ale celor care au peste 70 de ani ar putea fi valabile doar cinci ani, în timp ce șoferii care au peste 80 de ani vor avea permisele valabile doar doi ani.

”Valabilitatea administrativă a permiselor de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, Al, A2, A, B, B1 şi BE, deținute de persoane cu vârsta de 70 de ani şi peste această vârstă este de 5 ani. Valabilitatea administrativă a permiselor de conducere de toate categoriile deținute de persoane cu vârsta de 80 de ani şi peste această vârstă este de 2 ani.”, se stabilește prin noua lege.

În prezent, legea se află în dezbatere la Camera Deputaților, potrivit bzi. 

Măsuri dure pentru octogenari la nivelul UE

Comisia Europeană a stabilit că după 70 de ani, șoferii ar trebui să efectueze mai des controale medicale.

„Comisia a propus ca testele de stabilire a aptitudinii de a conduce să fie introduse cu o frecvență, după vârsta de 70 de ani. De exemplu, dacă se poate impune un control medical sau un chestionar de autoevaluare. Scopul este de a reduce numărul de șoferi care nu sunt apți să conducă și de creștere a siguranței rutiere.”, se arată în propunerea Comisiei Europene de modificare a legislației rutiere.

Mai mult, UE propune ca șoferii de peste 70 de ani să completeze periodic anumite chestionare de evaluare a abilităților, cunoștințelor și capacității de concentrare. Iată ce abilități trebuie să aibă șoferii pentru a putea conduce pe drumurile publice:

cunoștințe teoretice de aplicare a regulilor de circulație
cunoștințe practice de utilizare a unui autovehicul
viteză de reacție (reflexe)
coordonare mână, picior, ochi (care să răspundă corect la situațiile din trafic)
capacitatea de a percepe riscurile (anticipare).

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page