Nemulțumiți de salarii, dar și de blocarea angajărilor din sistem, salariații din sănătate au ieșit joi în stradă.
Peste 100 de salariați ai Spitalului Județean ”Mavromati” au protestat, joi, în fața unității pentru salarii mai mari. Acțiunea a fost organizată de Federația ”Solidaritatea Sanitară” motivat de refuzul guvernului de a negocia și rezolva revendicările ce privesc interesele tuturor categoriilor de angajați din sectorul public de sănătate.
Protestul a fost unul liniștit, cadrele medicale purtând doar pancarte cu diferite mesaje: ”Vrem să fi respectați, nu doar zilnic exploatați!”, ”Muncitorii sanitari sunt acum toți solidari!”
”Protestul de astăzi este un protest național. Astăzi pichetăm spitalele din întreaga țară. Protestul nostru este împotriva refuzului guvernanților de a negocia cu singura federație din sistemul de sănătate, federația reprezentativă care a declanșat conflictul colectiv de muncă la nivel de sector, conflict de muncă care nu este recunoscut nici de ministerul muncii și nici de fostul premier sau actualul premier. Nemulțumirile noastre sunt amplificate și de ordonanța de Urgență dată de guvernanți săptămâna trecută. Pe lângă faptul că ea conține niște drepturi infime care sunt de departe să corespundă așteptărilor salariaților din sănătate, de departe ne redă puterea de cumpărare pierdută datorită inflației și generează noi probleme, pentru că aceste drepturi nu vor putea fi aplicate și acordate salariaților fără să se reducă din drepturile existente. (…) ” a declarat Daniel Bulboacă, liderul Solidaritatea Sanitară Botoșani, care a adăugat că prin ordonanța respectivă nu au fost majorate salariile de bază, ci se acordă doar niște indemnizații.
Sindicaliștii cer modificarea ordonanței de urgență, în sensul aplicării în integralitate a actualei legi a salarizării pentru toți angajații din sănătate și acordând o creștere a salariului din noua lege pentru toți angajații din Sănătate.
Protestele în sănătate vor continua pe 19 iulie cu o grevă de avertisment cu întreruperea activității, care va preceda greva generală de pe 27 iulie. Dacă se va ajunge la greva generală, spitalele nu vor asigura decât urgențele medicale.
”Se strâng semnături, momentan avem 25% din semnături. Declanșarea grevei generale reprezintă suspendarea contractelor individuale de muncă. Salariații vor veni la serviciu, dar nu vor munci. Vor protesta în curtea unității și se vor asigura doar urgențele”, a mai spus Bulboacă.