AdministratieJudet

Proiecte pentru recuperarea banilor cheltuiți în pandemia de COVID-19 de Consiliul Județean și Spitalul Județean

Consiliul Județean (CJ) și Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” au depus proiecte pentru recuperare a unei părți importante din banii cheltuiți în timpul pandemiei de COVID-19 din fondurile europene, mai exact în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) și din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE), a declarat marți, într-o conferință de presă, președintele CJ, Doina Federovici.

Potrivit oficialului CJ, cele două proiecte depuse în cadrul Apelului „Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19” deschis în POIM 2014-2020 au trecut de toate etapele de evaluare și s-au semnat contracte de peste 21 de milioane de lei, echivalentul a 4,5 milioane de euro.

„Un prim proiect a fost depus pentru recuperarea cheltuielilor de la Secția de Infecțioase. Aceste investiții s-au ridicat la peste 2 milioane de lei, din care 1,7 milioane de lei au reprezentat contravaloarea lucrărilor la instalațiile de oxigen și cele electrice. Aceste fonduri au fost recuperate în totalitate.

Cel de al doilea proiect a vizat recuperarea din fonduri europene a aproximativ 19,4 milioane de lei, alocați pentru combaterea pandemiei de COVID-19, atât de Spitalul Județean de Urgență, cât și de Consiliul Județean. Acest proiect, despre care nu am făcut vorbire până în acest moment, are două componente: prima vizează recuperarea cheltuielilor achiziționate pentru a face față pandemiei de Sars-CoV-2, care reprezintă aproximativ o treime din această sumă. Din acești bani, 3,85 milioane de lei revin în cadrul cheltuielilor făcute de Consiliul Județean. Din acești bani au fost achiziționate, în anul 2020, aparate de ventilație mecanică, folosite în cazul bolnavilor COVID, în valoare de aproximativ 2,3 milioane de lei, hote microbiologice pentru laboratoare, aparate de purificat aerul, electrocardiograf portabil, monitoare pentru funcții vitale, injectomate, consumabile, materiale sanitare și echipamente de protecție, precum măști, mănuși, halate sau dezinfectați.

Cea de a doua componentă a proiectului presupune achiziția a sute de echipamente medicale, pentru toate secțiile, în valoare de aproximativ 13 milioane de lei, adică undeva la 2,6 milioane de euro. Unele dintre aceste materiale au fost deja achiziționate și livrate, în timp ce altele sunt în diferite stadii ale procedurii”, a explicat Doina Federovici.

În cadrul aceleiași conferințe, administratorul public al județului, Cristian Nistor, a afirmat că autoritățile încearcă să atragă toate fondurile europene disponibile.

„Dincolo de semnarea unui contract de finanțare, cel mai important lucru este implementarea proiectului. Un proiect se consideră de succes în momentul în care ultima cerere de plată este intrată în contul beneficiarului. Pentru toată treaba asta este foarte multă muncă în spate și noi lucrăm la foarte multe lucruri, dar ieșim în fața dumneavoastră în momentul în care rezultatele sunt concrete și banii sunt intrați sau trebuie să intre în cont.

Ca viziune, puteați spune că echipa de la Consiliul Județean împreună cu echipa de la Spitalul Județean lucrează pe două direcții principale. Una este un cadru general, cu investițiile mari, cum este Unitatea de Primiri Urgențe, Ambulatoriul sau conceptul de spital mare, pe de o parte, iar pe cealaltă parte este vorba despre îmbunătățirea activității existențe, prin orice mijloc: eficientizarea energetică a clădirilor, dotări pe toate palierele, unde se deschid linii de finanțare și unde putem aplica. Ce pot spune cu siguranță este că acolo unde suntem eligibili, pentru orice entitate din subordinea Consiliului Județean, vom aplica pe proiecte europene. În momentul de față, lucrăm la o linie de finanțare care urmează să se deschidă la începutul lunii octombrie pe partea de dotări privind infecțiile nosocomiale și partea de dotări privind partea de ambulatoriu la Maternitate”, a spus Cristian Nistor.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page