social

Prima biserică de mir din țară închinată Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și-a cinstit ocrotitorul spiritual – FOTO&VIDEO

Zeci de credincioși au participat la slujbele oficiate la Biserica din Cătămărăști Deal cu ocazia pomenirii sfântului ocrotitor, Ștefan cel Mare și Sfânt.

Sărbătoarea a început cu slujba Vecerniei cu Litie, oficiată, joi, de un sobor impresionant de preoți, în frunte cu fostul protopop Lucian Leonte, care ținut și cuvântul de învățătură. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de psalți din municipiul Botoșani și din împrejurimi.

Înainte de perioada pandemică, biserica și curtea largă a bisericii din Cătămărăști erau pline de credincioșii care veneau și pe jos din municipiul Botoșani și din localitățile învecinate pentru a cinsti pomenirea Sfântului Ștefan cel Mare, însă „oastea” de credincioși s-a rărit considerabil în ultimul timp.

Predica părintelui Lucian Leonte a fost o pledoarie duhovnicească pentru sfințenia lui Ștefan cel Mare, ocrotitor grabnic celor care se roagă cu credință, îl cinstesc și îl cheamă în ajutor.

„Ziua Sfântului Ștefan o putem cinsti cu gândul, cu inima noastră. Îi putem vorbi câteva cuvinte. Poți să-l feliciți că e ziua lui: Sfinte, am venit la ziua pomenirii tale. Cu drag am venit să-ți spun că te iubesc, te respect, am venit să-ți spun că și eu vreau să fiu prietenul tău, că și eu sunt român, unul dintre urmașii celor pe care i-ai condus. Deci vorbește-i  ceva Sfântului Ștefan, pentru că, negreșit, el aude glasul inimii tale. În harul lui Dumnezeu vede rugăciunea ta, vede evlavia pe care o ai la chipul icoanei sale. Pentru că atunci când ne uităm la icoană, noi trecem cu privirea și cu sufletul dincolo de ea. Sfântul Voievod Ștefan cel Mare nu este un oarecine, este din sângele nostru sau noi suntem din sângele lui”, a spus părintele Lucian Leonte celor prezenți.

Oaspetele i-a îndemnat pe credincioși să reflecteze asupra valențelor care îmbracă cu adevărat ideea de hram al bisericii. Să cinstească cum se cuvine sărbătoarea sfântului care ocrotește comunitatea, luând lumină și har prin participarea la sfintele slujbe.

„Ce înseamnă hramul bisericii? Înseamnă sărbătorirea ocrotitorului bisericii. Nu venim aici la o petrecere lumească, nu-i nuntă, nu-i cumătrie după botez, ci venim să sărbătorim pe cel care ocrotește această biserică. Adică venim să arătăm cinstea care se cuvine. Să știm că la hram venim să ne umplem de harul sfântului, în același timp să stăm să realizăm în sufetul nostru comuniunea sfinților. Venim la hram pentru că suntem chemați să ne prindem într-o altfel de horă, a inimii și a rugăciunii. Nu să intrăm în biserică să percepem câteva imagini cu sfinții, câteva imagini ale ceremonialului, câteva cuvinte pe care le înțelegem din slujbă și plecăm acasă. Participarea la slujbe și la Sfânta Liturghie, asta ne dă nouă și familiei binecuvântarea. Nu trebuie să intri și să ieși din biserică. Trebuie să iei cu tine darurile duhobnicești din biserică. Cum știm că le-ai luat de la biserică? Când mergi la cumpărături , simți sacoșa că-i grea, așa și când pleci de la biserică să ai bucurie, să ai lumină, să ducem lumină celor care sunt în întuneric” a rostit părintele Lucian Leonte.

După ce a mulțumit tuturor celor care au înfrumusețat sărbătoarea, fie prin prezență, fie prin osteneli diferite, preotul paroh Emanoil-Vasile Crețu și-a exprimat nădejdea că Biserica din Cătămărăști va redeveni ce a fost cândva, un loc unde credincioșii găseau bucuria de a fi împreună cu ocrotitorul lor spiritual. „Nădăjduim ca din nou, oastea lui Ștefan să se reîntregească așa cum a fost întotdeauna puternică. Și Ștefan cel Mare a avut de suferit și a mai pierdut vreo două bătălii, dar a refăcut oastea și prin rugăciune a izbăvit. Dacă după pandemie s-a mai împuținat oastea creștină, nădăjduim că ne vom reîntregi și la anul vom fi așa cum am fost întotdeauna să-l  cinstim  pe Sfântul Ștefan, aici în sfânta biserică, în numărul acela mare și frumos. Frumoși sunteți și dumneavoastră, care ați participat, frumoase au fost și rugăciunile dumneavoastră, frumoase au fost și cântările care s-au cântat, frumos soborul, frumoasă a fost slăvirea Preasfintei Treimi și a Sfântului Ștefan”, a spus celor prezenți părintele Emanoil.

Vineri, de ziua pomenirii Sfântului Ștefan cel  Mare, a fost oficiată slujba Sfintei Liturghii în sobor, cuvântul de învățătură aparținându-i  preotului  iconom stavrofor Mihai Lungu.

Printre preoții care au oficiat Sfânta Liturghie s-a regăsit și părintele Ștefan Holban, cel care a pus temelia bisericii din Cătămărăști Deal care poarta hramul sfântului pomenit astăzi. La finalul slujbei, cei prezenți au cântat la mulți ani părintelui, dar și tuturor sărbătoriților.

Curcubeul, cadoul primit de credincioșii din Cătămărăști

Puțină lume știe că localitatea Cătămărăști Deal este vegheată de clopotele bisericii, ca de niște străjeri care în vreme de furtună acoperă cu o forță nevăzută toată zona. Nu o dată, dangătul clopotelor, sfințite cu rugăciuni de ploaie, a alungat norii de furtună care amenințau să distrugă culturile localnicilor dacă s-ar fi rupt peste sat. Ar putea părea înfiorător ca jumătate de oră sau mai mult clopotele să bată asurzitor, cu și mai multă forță, pe măsură ce intensitatea furtunii crește. Sunetul, însă, aduce nădejde și, în marea de nori ca tăciunele,  peste biserică apare un cerc de lumină. ,, Când se înnegrește cerul și bat clopotele, peste biserică apare un cerc de lumină. În 16 ani de când sunt aici o singură dată nu s-au tras în vreme de furtună pentru că a fost rapid și a durat până am ajuns. Dar de fiecare dată când se anunță grindină sau furtună și se lasă peste sat, sunetul clopotelor, sfințite cu rugăciuni de ploaie, alungă norii”, a povestit părintele paroh Vasile Crețu.

Joi seară,însă, n-a plouat cu toate că nori negri ca tăciunele amenințau să reverse în orice moment. Localnicii au primit însă cel mai frumos curcubeu pe care l-au văzut vreodată, ca semn al comuniunii lui Dumnezeu și Sfântului Ștefan cu oamenii.

Preotul cu glas de înger

Parohia „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din satul Cătămărăști Deal a fost înființată în anul 1997, prin desprinderea de parohia Ipotești. În anul 1993, pe 8 august, a avut loc sfințirea temeliei bisericii de către PS Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Lucrările de zidire a bisericii au fost începute sub îndrumarea preotului Ștefan Holban, cu ajutorul membrilor Corpului militar 1130 al Școlii de șoferi din Botoșani, care au zidit biserica până la acoperiș și prin voluntariatul creștinilor din sat și din comună. Proiectul bisericii a fost realizat de arhitecții Dan Octavian Botez şi Vasile Pasat. În luna martie 2004, preotul Ștefan Holban a ieșit la pensie, iar în data de 24 aprilie 2004, în Duminica Floriilor, a fost instalat noul preot paroh, Emanoil Vasile Crețu, părintele cu glas de înger, care îl slăvește pe Dumnezeu într-un mod unic, prin care și-a atras repede dragostea credincioșilor care îl sprijină în orice situație.

 

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page