Local

Povestea unui inginer dependent de jocurile de noroc: „Am pierdut controlul la tot ce însemna viaţa mea”

Un inginer în vârstă de 34 de ani povesteşte cum a ajuns să devină dependent de jocurile de noroc încă de pe vremea facultăţii. Din fericire, de cinci ani nu a mai călcat în cazinouri.

Povestea unui inginer dependent de jocurile de noroc. A pierdut banii pe care i-a strâns la nuntă

Andrei a reuşit să se lase de jocurile de noroc în urmă cu cinci ani. Acum, acesta încearcă să-i ajute pe cei care nu mai pot ieşi din săli de jocuri sau cazinouri. Tânărul în vârstă de 34 de ani povesteşte că aventura sa cu jocurile de noroc a început dintr-o glumă, pe vremea facultăţii. Din păcate, în scurt timp totul a devenit un coşmar şi a pierdut sume uriaşe de bani.

„Povestea mea de viaţă a fost foarte tristă de la jocurile de noroc, jocuri care te pot duce la nebunie, închisoare sau chiar moarte. Aşa spune şi Programul celor 13 paşi pe care îl folosim noi. (…) Povestea mea a început undeva în anul 2009 – 2010, când eram la facultate.

Aveam 21 spre 22 de ani. A început dintr-o glumă cu un coleg care juca des. M-am dus să văd ce face. Am intrat acolo şi am văzut că joacă la păcănele. Am băgat şi eu cinci lei, am luat 200 şi am zis: ‘Gata! Ăsta-i pont. De aici mă îmbogăţesc. Nu mai trebuie să muncesc toată viaţa’.

Evident că nu a fost aşa. Azi cinci lei, mâine zece lei. Am început să joc banii pe care mi-i trimiteau părinţii la facultate. Am început să cer din ce în ce mai mulţi bani de la părinţi şi să îi joc şi să îi pierd. La un moment dat am început să joc banii altora, împrumutaţi, evident. Se instalase deja dependenţa. Nu mă mai duceam în sălile de joc ca să câştig. Mă duceam să recuperez sumele foarte mari pierdute”, mărturiseşte Andrei, potrivit Agerpres.

Din fericire, tânărul nu şi-a abandonat facultatea şi a reuşit să-şi ia diploma de licenţă. S-a angajat ca inginer constructor, însă primele salarii le-a pierdut în cazinouri şi săli de jocuri.

„În 2012 m-am angajat, am aşteptat să treacă primele şase luni şi am făcut credit la bancă, credit pe care într-un weekend l-am terminat într-un cazino din Suceava, pentru că nu mă mai duceam la Iaşi. În 2014, după ce am aşteptat un timp, am refinanţat creditul şi iar m-am dus la Iaşi şi am cheltuit toţi banii. Se instalase dependenţa şi efectiv am pierdut controlul la tot ce însemna viaţa mea.

Mă controlau jocurile. Eram întotdeauna stresat, de unde să fac bani, de unde să mă împrumut, pe cine să mai păcălesc să îmi mai dea bani. Îmi făceam fel şi fel de filme. Sunam prietenii şi spuneam că am o problemă de sănătate sau am făcut un accident şi aşa am ţinut-o până în 2016, când mi-am cunoscut actuala soţie”, mai povesteşte Andrei.

De asemenea, tânărul mărturiseşte că a pierdut la jocurile de noroc inclusiv banii de la nuntă. Acesta a ajuns chiar să-şi amaneteze maşina şi verigheta pentru a face rost de bani.

Şi-a dat seama că are nevoie de ajutor şi a intrat într-un program de consiliere care a durat aproximativ doi ani. Şi-a promis că după ce va scăpa de dependenţa de jocurile de noroc va face tot posibilul ca să-i ajute şi pe alţii.

După un timp, a pus bazele primei comunităţi de jucători anonimi, care are ca scop să asigure consiliere şi terapie pentru dependenţii de jocuri de noroc.

„Grupul s-a mărit de la şedinţă la şedinţă. Încet-încet, au început să apară participanţi de la Bacău, de la Iaşi, de la Cotnari, de la Paşcani, iar în 2021, când am înfiinţat grupul de jucători ‘Minune’ de la Botoşani am căutat pe internet să văd dacă mai există şi alte grupuri în ţară. Am găsit grupul ‘Minte deschisă’ din Cluj- Napoca, grup cu care am luat legătura să văd cum funcţionează. Eram al doilea grup din România, după cel de la Cluj.

În comunitatea jucătorilor anonimi din România avem atât bărbaţi, cât şi femei, de toate vârstele şi toate categoriile sociale. Dependenţa de jocuri de noroc nu te întreabă dacă eşti inginer, dacă eşti avocat, dacă eşti poliţişti, dacă eşti medic, dacă eşti profesor. Dependenţa de jocuri de noroc acaparează persoane din orice zonă socială”, a precizat Andrei.

În prezent, jucătorii anonimi se întâlnesc fizic la Botoşani, Cluj-Napoca şi Bucureşti, în timp ce un grup al jucătorilor anonimi din diaspora au întâlniri online.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page