Toți parlamentarii PSD de Botoșani au votat ieri pentru aprobarea Codului fiscal și Codului de procedură fiscală prin care regimul de taxe și impozite din România va cunoaște cea mai semnificativă diminuare de când există economia de piață în România. Cea mai importantă măsură prevăzută de noul Cod fiscal este reducerea TVA de la 24% la 19%. Cele două Coduri au fost adoptate în plenul Camerei Deputatilor cu 306 voturi pentru, două împotrivă și o abținere.
Parlamentarii PSD de Botoșani au răspuns astfel celor peste 20.000 de botoșăneni, care au făcut un apel la deputații și senatorii din județ să votez scăderile de taxe propuse de Guvernul României.
În schimb, parlamentarii PNL de Botoșani fie au votat împotrivă, fie s-au sustras votului, încâlcând astfel contractul pe care îl au cu alegătorii care i-au trimis în Parlament.
“Sunt peste 20.000 de botoșăneni care au semnat un apel către parlamentarii din Botoșani să voteze scăderea taxelor prin adoptarea celor două Coduri. Sunt convins, că sunt mulți alți botoșăneni care și-au dorit același lucru. Parlamentarii PNL nu au respectat acest apel, călcând astfel în picioare voința botoșănenilor. Singura explicație pe care o pot da acestui comportament iresponsabil e că astăzi în PNL s-au refugiat toți PDL-iștii, care au fost părtași la creșterea TVA în 2010 și la tăierea veniturilor românilor”, a declarat Andrei Dolineaschi, coordonatorul PSD Botoșani.
Totodată social-democrații anunță că vor distribui materiale informative în județ, astfel încât botoșănenii să afle cine a răspuns apelului lor pentru reducerea de taxe și cine s-a sustras datoriei de a reprezenta voința alegătorilor în Parlamentul României.
“Deputații și senatorii sunt aleși pentru a-i reprezenta în Parlament pe cetățeni, nu pe șefii lor de partid. Toți botoșănenii și mai ales cei 20.000 de semnatari ai apelului către parlamentari trebuie să știe cine le respectă voința și cine nu. Vă asigur că vor afla cu toții acest lucru”, a completat deputatul PSD Andrei Dolineaschi.
Pe lângă reducerea TVA, noile coduri fiscale mai prevăd eliminarea așa-numitei taxe pe stâlp și reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, începând cu 1 ianuarie 2016. Proiectul mai prevede eliminarea accizei suplimentare pe carburanți de 7 eurocenți, diminuarea impozitelor pentru microîntreprinderi și multe alte scăderi de taxe. Reducerile prevăzute în noile coduri fiscale au loc după o altă diminuare importantă a TVA, de la 24% la 9% pentru toate produsele alimentare, scădere care a intrat deja în vigoare de la 1 iunie a.c.