Important

POLITICA | Ziua votului se apropie: ce trebuie sa stim despre procesul de votare!

Duminica, 10 iunie, alegatorii isi vor putea exercita dreptul de vot, pe parcursul a 14 ore, si doar in baza unui document de identitate valabil. Aflati din articolul urmator cum se procedeaza la sectia de votare in ziua alegerilor, dar si ce se intampla daca alegatorul nu poate vota singur.

In data de 10 iunie, in intervalul 7:00-21:00, alegatorii se vor prezenta la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea si unde sunt inscrisi in copia de pe listele electorale permanente in copia de pe listele electorale complementare sau in lista suplimentara intocmita de primar.

Fiecare alegator va prezenta un document valabil care atesta identitatea, iar membrii biroului electoral al sectiei de votare (BSV) verifica inscrierea in lista electorala. Dupa verificare, membrii BSV vor incredinta alegatorului buletinele de vot si stampila cu mentiunea “votat”.

Buletinele de vot contin numele si prenumele candidatilor, iar ordinea acestora se stabileste astfel: pentru listele partidelor politice, aliantelor politice si aliantelor electorale ordinea se stabileste in urma tragerii la sorti, in timp ce pentru candidatii independenti, ordinea va fi cea a inregistrarii candidaturilor.

Potrivit Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, candidatii si alegatorii au dreptul sa conteste identitatea persoanei care se prezinta la vot. In asemenea cazuri, identitatea celui in cauza se va stabili de presedintele BSV prin orice mijloace, iar daca se dovedeste intemeiata contestatia, se vor sesiza autoritatile politienesti, iar alegatorul va fi oprit de la vot.

Alegatorii vor vota separat, in cabine de vot inchise, aplicand stampila cu mentiunea “votat” in patrulaterul care cuprinde lista de candidati sau numele candidatului pe care il voteaza.

Avand in vederea faptul ca, potrivit legii, votul este secret, prezenta oricarei persoane in cabinele de vot, in afara celei care voteaza, este interzisa. Totusi, in cazul in care alegatorul nu poate vota singur, acesta are dreptul sa cheme in cabina de votare, in scopul de a-l ajuta, un insotitor ales de el.

Atentie! Potrivit legii, insotitorul NU poate fi unul dintre candidatii in circumscriptia in a carei raza teritoriala se afla sectia de votare respectiva!

Dupa ce au votat, alegatorii vor indoi buletinele de vot astfel incat pagina alba care poarta stampila de control sa ramana in afara si le introduc in urna, avand grija sa nu se deschida.

Indoirea gresita a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, daca secretul votului este asigurat. Votul va fi valabil si in cazul in care optiunea alegatorului este evidenta, desi stampila aplicata a depasit limitele patrulaterului.

La iesirea din cabina de vot, alegatorul va restitui stampila cu mentiunea “votat” membrilor BSV, care vor aplica stampila si pe documentul de identitate, mentionand data scrutinului.

Conform legii, presedintele BSV poate lua masuri in cazul in care un alegator petrece prea mult timp, nejustificat, in cabina de votare.

SURSA: AVOCATNET.RO

Related Articles

2 Comments

  1. cel mai important lucru pe care trebuie sa il stim este acela ca trebuie sa punem stampila in dreptul siglei usl

  2. in sfarsit suntem atat de aproape de ziua in care putem face ceva sa ne imbunataim , chiar si cu putin in bine viata , si sa aduceam la primarie pe cineva apt sa o conduca , si sa fim sinceri singurul capabil in momentul de fata e porariuc , doar daca cineva nu mia crede in aburelile fluturasului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page