Politic

Politica românească din prezent este la nivelul anilor 1881, așa cum a fost prezentată de Mihai Eminescu în urmă cu sute de ani!

Comunicat de presă:

Astăzi, 15 ianuarie 2022, se împlinesc 172 ani de la nașterea celui care avea să devină un Titan al culturii românești, Mihai Eminescu. Drept omagiu, pentru sutele sau poate miile de pagini scrise care au dat valoare istoriei și culturii românești, i-a fost dedicată ziua de naștere drept ziua Culturii Naționale.

La Botoșani, aici unde s-a născut marele poet, sărbătorim ziua Culturii Naționale și ziua de naștere a celui mai mare și important poet al României cu teatrul „Mihai Eminescu” într-o ruină ce ne dezgustă în fiecare zi când îl vedem, mai ales că este situat și în centrul orașului.  Din păcate, delăsarea și dezinteresul aleșilor locali  au contribuit substantial la această situație, în care cea mai importantă instituție de cultură din municipiul nostru  să fie de ani de zile în paragină, înconjurată de buruieri și să fie uneori adăpost pentru oamenii străzii, în loc să ne oferă ocazia de a merge la o piesă de teatru într-un spațiu adecvat și modernizat, activitate după care tânjim de ani de zile, mai exact de când a intrat în reabilitare clădirea teatrului.

Din punctul meu de vedere, trăim astăzi o perioadă tristă și cenușie a tot ce-a fost cândva artă, poezie și cultură românească, iar viziunea politico-socială și culturală a lui Eminescu este și astăzi de actualitate drept dovadă stau rândurile scrise în data de 21 aprilie 1881 în ziarul Timpul:

“Toate numirile în funcţiuni nu se fac după merit, ci după cum ordonă deputaţii, care, la rîndul lor, atîrnă de comitetele de politicieni de profesie, formate în fiece centru de judeţ. Aceste comitete îşi împart toate în familie. Ele creează, din banii judeţelor, burse pentru copiii “patrioţilor” trimişi în străinătate să numere pietrele de pe bulevarde, ele decid a se face drumuri judeţene pe unde “patrioţii” au câte un petec de moşie, încât toată munca publică, fie sub forma de contribuţie, fie sub cea de prestaţiune, se scurge, direct ori indirect, în buzunarul unui “patriot”.”(TIMPUL – 21 aprilie 1881)

Se împlinesc 141 de ani de când au fost publicate aceste rânduri, 141 de ani de când România nu a evoluat, ba din contră s-a degradat. Atât de ironică și de actuală este această situație încât nu ne mai miră de ce teatrul din Botoșani, care îi poartă numele, este în paragină, sau că oamenii de cultură sunt înlăturați din fruntea centrelor culturale și sunt puși politic, oameni care nu au nicio legătură cu arta și cultura. Și uite așa, a devenit Mihai Eminescu, poetul nostru național, un simbol cu circuit închis din cauza nepăsării și lipsirii totale de promovare și punere în valoare a tot ce-a însemnat pentru cultura românească, de niste oameni incapabili să îi înțeleagă valoarea.

Botosaniul, din păcate, rămâne în urma orașelor dezvoltate care își promovează valorile prin nenumărate investiții și programe turistice.

Așadar, județul nostru, atât de bogat cultural și care a oferit de-a lungul timpului societății romanești, numeroase personalități de seamă, rămâne doar cu niște coroane de flori, depuse simbolic și mai mult cu scop de publicitate politică, din partea celor din fruntea Botoșaniului, decât din respect pentru cultura acestui județ atât de prețios pentru țara noastră.

Oare ce poezie ar scrie Mihai Eminescu în contextul politic de astăzi, când cultura este călcată în picioare, când  nimic nu pare să se obțintă în baza cunoștințelor dobândite, când miniștri cu educație precară și discutabilă,  iau măsuri împotriva culturii? Cu siguranța ar scrie o creație de excepție, tristă dar adevărată…pe care o vedem și o resimțim în fiecare zi, la fiecare pas de-al nostru!

Cătălin Silegeanu

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page