POLITICA | Proiect de hotărâre de guvern privind reorganizarea centrelor de transfuzii sanguine
Ministerul Sănătăţii a reacţionat pozitiv la solicitarea deputatului Cristian Constantin Roman privind reorganizarea centrelor de trasfuzie sanguină, în sensul integrării lor în sistemul medical de urgenţă. Parlamentarul botoșănean l-a interpelat pe ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, solicitându-i sprijin pentru iniţierea în acest sens a unui proiect de act normativ, oferind totodată atât argumentele necesare cât și variante de lucru. Ministerul Sănătăţii a luat act de solicitarea deputatului PNL și a dispus elaborarea unui proiect de hotărâre de guvern privind reorganizarea centrelor de transfuzii sanguine în sensul introducerii acestora în sistemul naţional de urgenţă.
„Proiectul iniţiat de către Ministerul Sănătăţii coincide cu una din variantele pe care dumneavoastră le-aţi suspus dezbaterii publice și ni le-aţi propus, motiv pentru care am aprecia în mod deosebit implicarea dumneavoastră în promovarea lui”, se specifică în răspunsul transmis parlamentarului botoșănean de însuși ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
„Eu l-am interpelat pe domnul ministru pe cale oficială, printr-o interpelare în Parlament, dar am discutat și personal cu domnia sa, pentru a-l convinge că trebuie făcut ceva în privinţa centrelor de transfuzie. Mă bucur că iniţiativa mea a fost luată în serios și că, find vorba de interesul public, am reușit să depășim o raţiune strict politicianistă”, a declarat la rândul său deputatul Cristian Constantin Roman.
Cadrul legislativ actual, după care funcţionează centrele de trasfuzie sanguină, nu răspunde nevoilor sistemului medical şi al pacienţilor, de multe ori viaţa acestora din urmă fiind periclitată tocmai din această cauză.
Mai exact, centrele nu asigură un regim de permanenţă în funcţionare, angajaţii săi beneficiind de un program de lucru similar oricărui bugetar de rând, inclusv de minivacanţele prelungite, pe care nu de puţine ori Guvernul le acordă. Ori, în cazul unor accidente cu victime multiple sau cazuri medicale grave, care reclamă o nevoie urgentă de sânge, cadrele medicale practic nu au cu cine colabora la centrele de transfuzie, adică trebuie să aştepte întoarcerea angajaţilor acestora din minivacanţă. La nivelul judeţelor se constituie anumite stocuri de sânge, însă nu întotdeauna ele sunt suficiente, iar unele produse din sânge nu au valabilitate mai mare de 3-4 zile.