POLITICA | Proiect care vizează durata timpului de muncă şi repausul săptămânal, depus la Senat
Mai mulţi deputaţi PNL au depus un proiect de lege de modificare a Codului Muncii, care vizează durata normală a timpului de muncă şi repausul săptămânal, pentru angajaţii care lucrează în schimburi.
Proiectul a fost depus la Senat şi urmează să intre în dezbaterea comisiilor. niţiatorii explică, în expunerea de motive, că proiectul de lege vine să clarifice o situaţie de care se lovesc companiile care folosesc munca în schimburi.
“Precizările şi modificările de nuanţă duc la eliminarea oriecărei posibilităţi de interpretare, uneori personală a legii. Practica ne demonstrează că durata normală a timpului de muncă (40 de ore pe săptămână) nu se împlinesc pentru toate schimburile la ora 24 a zilei de vineri, de exemplu, personalul care lucrează în regim 12 din 24 şi intră în program vineri la ora 19.00, iese din schimb sâmbătă, la ora 7.00, intrând în schimb luni la ora 19.00, cumulând o perioadă de repaus compactă şi consecutivă de 60 de ore, deci peste cele 8 ore impuse de articolul 137(1). Cu toate acestea, inspectorii ITM solicită în această situaţie aplicarea art. 137 (3) respectiv acordarea unui spor la salariu considerându-se că s-au efectuat ore suplimentare“, se arată în expunerea de motive.
Mai exact, proietcul de lege prevede că “Durata normală a timpului de muncă poate fi prelungită peste 40 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă calculate pe o perioadă de referinţă de 4 luni calendaristice, să nu depăşească 40 de ore pe săptămână.”
“Repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă şi preponderent, sâmbătă şi duminică. Se consideră repaus săptămânal orice perioadă de timp compactă de 48 de ore consecutive, de la ora încetării programului de lucru în săptămâna curentă până la ora începerii programului de lucru în săptămâna următoare, repausul săptămânal, în aceste situaţii, urmând să fie stabilit pentru diferite categorii de salariaţi prin regulamentul de ordine interioară, contractul colectiv de muncă sau fişa postului“, mai stabileşte proiectul.
Totodată, iniţiatorii propun ca “în cazul în care repausul săptămânal nu poate fi acordat preponderent sâmbătă şi duminică deoarece ar prejudicia interesul public sau defăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern”.
Sursa: romaniatv.net