POLITICA | Alegerile din 9 decembrie neconstitutionale? Un fost senator PDL zice ca da
Senatorul Iulian Urban considera ca alegerile din 9 decembrie ar putea fi considerate neconstitutionale. El porneste de la un comunicat remis presei joi de CCR, in care sunt reamintite, intr-o forma extrem de complicata, motivele pentru care legea Ponta-Antonescu de modificare a legii electorale si reducere a numarului de parlamentari la 300 a fost declarata neconstitutionala.
“Pornim asadar de la Constitutie care spune ca suveranitatea apartine poporului roman, care o exercita; cea mai puternica forma constitutionala de exercitare a suveranitatii poporului este referendumul care, constitutional, are puterea juridica cea mai mare, mai mare decat votul individual dat la alegerile locale sau parlamentare!
In urma criticilor ca a contribuit indirect prin mentinerea actualei legi la sporirea numarului de alesi, CCR transmitea printr-un comunicat ca in motivarea deciziei respective a considerat contra Constitutiei neimplementarea referendumului privind plafonarea la 300 a membrilor Legislativului. Adica Parlamentul 2008-2012 era obligat sa o implementeze, insa nu a facut-o si aici din pacate nu avem sanctiune juridica sau legala.
Insa, atunci cand Constitutia vine in conflict cu legea alegerilor parlamentare, deja avem sanctiune juridica, adica acest lucru inseamna ca alegerile parlamentare din 09 decembrie 2012 sunt neconstitutionale, intrucat ele trebuiau sa se organizeze astfel incat sa se respecte referendumul din 2009 care a devenit lege si care obliga la reducerea numarului de parlamentari la 300 si la Parlament unicameral”, comenteaza avocatul Iulian Urban pe blog, adaugand ca mandatele de parlamentari obtinute la 9 decembrie ar fi neconstitutionale, adica, sustine el, “intregul stat roman va functiona in conditii de ilegalitate”.
Un comentariu pe aceeasi tema a facut si judecatorul CCR Ion Predescu.
“Nu este in regula sa avem 600 de parlamentari! In Franta este un senator la 200.000 de locuitori si un deputat la 100.000 de locuitori. Noi vom avea un senator la 70 de mii de locuitori si un deputat la 50 de mii de locuitori. Nu se poate! Judetul Dolj ar fi trebuit sa fie reprezentat de 15 parlamentari, dar vor fi 20!
Desi toate partidele au agreat ideea cu redistribuirea, aceasta ar putea fi invalidata ca neconstitutionala, fiind o procedura peste si in afara votului!”, a declarat Predescu, raspunzand la o intrebare adresata de Jurnalul National, adaugand insa ca nu poate exclude posibilitatea invalidarii alegerilor, dar i se pare improbabila.
Ulterior, judecatorul a facut precizari suplimentare la Realitatea TV. El a spus ca afirmatiile de mai sus reprezinta punctul de vedere pe care el si l-a exprimat si in perioada in care era senator PSD, iar discutiile cu jurnalistul respectiv nu erau destinate publicitatii.
“Au fost explicatii, el a promis ca vine luni la mine la Curte sa cunoasca legea, decizia, considerentele (…) Toate au fost discutii privitoare la reprezentarea in Parlament.
Cum sa fie neconstitutionale alegerile? Compententa validarii alegerilor nu o am eu. Validarea legalitatii alegerilor, deci implicit a rezultatelor, e competenta BEC. Sa fie limpede!”, a declarat judecatorul vizibil indignat de rastalmacirea vorbelor sale.
Pozitii similare au exprimat senatorul PSD Toni Grebla si fostul Avocat al Poporului prof.univ. Gheorghe Iancu.
Toni Grebla a declarat ca acest tip de afirmatii “inflameaza inutil opinia publica”, iar prof. Iancu a subliniat “Orice discutie despre reluarea alegerilor este o farsa”.
Acesta din urma a precizat si ca, in opinia sa, Parlamentul trebuia sa tina cont de rezultatele referendumului din 2009, chiar daca el este consultativ, si sa fi modificat legea electorala in acord cu vointa poporului, pentru ca in Constitutie e scris foarte clar ca suveranitatea poporului se exercita prin referendum sau prin autoritati publice.
Pe de alta parte, acesta a reamintit ca legea electorala “este facuta de toti cei care o critica acum” si nu de Curtea Constitutionala, careia i se reproseaza acum de catre unii politicieni ca este responsabila pentru sporirea numarului de parlamentari.
ziare.com