Politic

POLITICA | A murit fostul premier Radu Vasile

Fostul premier Radu Vasile a murit miercuri dimineata, in jurul orei 4.00, la varsta de 71 de ani.

El suferea de cancer la colon si urma un tratament in Israel.

Radu Vasile s-a nascut la 10 octombrie 1942, la Sibiu. De profesie istoric, el a detinut mai multe mandate de senator, in perioada 1992 -2004, precum si functia de premier al Romaniei din partea PNTCD, intre anii 1998-1999.

In ultimii ani, din cauza bolii, s-a retras din viata publica, dar a scris poezii sub pseudonimul Radu Mischiu.

Studii si politica

In 1967 a absolvit Facultatea de Istorie, din cadrul Universitatii Bucuresti, iar in 1977 si-a obtinut doctoratul in stiinte economice. Dupa 1990 a urmat studii de perfectionare in domeniul integrarii europene, la Munchen si Salonic.

A fost profesor universitar la ASE, prodecan al Facultatii de Comert, cercetator la Institutul Nicolae Iorga din cadrul Academiei Romane, precum si director la cotidianul “Dreptatea”.

In 1990 a devenit membru al Partidului National Taranesc, ulterior ajungand purtator de cuvant, vicepresedinte si chiar presedinte. In perioada 1993-1998 a fost vicepresedinte al Senatului (in doua legislaturi consecutive – din partea PNTCD) si sef al delegatiei Romaniei la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei.

In perioada aprilie 1998 – decembrie 1999 a fost prim ministru al Romaniei, sustinut de PNTCD, dar in 1999 a fost exclus din partid.

In 2000, devine presedintele Partidului Popular din Romania, care a avut o viata scurta. Radu Vasile s-a inscris in Partidul Democrat si a castigat un mandat de senator pentru acest partid (2000-2004)

Premier de criza

Radu Vasile a fost un premier nonconformist, iar in timpul mandatului sau Romania a traversat o criza de proportii. Inceputul anului 1999, o perioada marcata de criza rusa, a insemnat pentru tara noastra un varf de plata al serviciului datoriei externe: 3 miliarde de dolari ce trebuiau achitati rapid.

Romania se afla sub spectrul intrarii in incapacitate de plata, in timp ce minerii lui Miron Cozma marsaluiau spre Bucuresti. Inceput sub auspicii sumbre, anul 1999 s-a terminat cu invitarea Romaniei de a deschide negocierile de aderare la UE.
Mineriada de la Costesti

Pe 18 decembrie 1998, minerii din Valea Jiului au decis sa inceapa greva generala. Motivul il constituia decizia ministrului industriilor si comertului de atunci, Radu Berceanu, de a inchide minele de la Dalja si Barbateni, ca urmare a programului de restructurare a mineritului din Valea Jiului.

Situatia a escaladat momente foarte tensionate pana la 15 ianuarie, cand liderul minerilor, Miron Cozma, a declarat ca incepe “marsul catre Bucuresti”. Aproximativ 20.000 de mineri au parcurs drumul pana la Costesti in camioane si autobuze. Aici, pe 21 ianuarie, aproximativ 5.000 de politisti si luptatori ai fortelor de ordine au incercat sa opreasca inaintarea ortacilor spre Ramnicu Valcea.

Minerii au avut castig de cauza, fortele de ordine fiind mult depasite numeric din cauza faptului ca satenii din Costesti au ajutat minerii. De asemenea, cei ce trebuiau sa apere legitimitatea Guvernului in fata rasculatilor erau destul de slab pregatiti, fiind vizibil depasiti de situatie. Dupa infrangerea fortelor de ordine, presedintele Romaniei, Emil Constantinescu, a decretat stare de urgenta, iar armata s-a pozitionat intr-un imens baraj pe Dealul Negru.

Nu s-a mai pus problema vreunei confruntari intre cele doua tabere, pentru ca delegatiile de pace ale minerilor si Guvernului Radu Vasile s-au intalnit pentru a semna celebra intelegere controversata, ramasa in istorie ca “Pacea de la Cozia”.

Intelegerea nu a fost respectata de autoritati in sensul neurmaririi penale a liderilor de sindicat. Mai multi sefi ai minerilor, printre care Miron Cozma, Constantin Cretan, Dorin Lois, Vasile Lupu, Ionel Ciontu si Romeo Beja, au primit pedepse grele cu inchisoarea.

Spitalizare de urgenta

In luna mai 2010, Radu Vasile a fost supus unei interventii care a avut loc la Spitalul Hadassa din Ierusalim, iar in urma operatiei i s-a extirpat o tumoare maligna. La data de 2 august 2010, el a fost internat la Spitalul Municipal Bucuresti. Fostul premier era bolnav de cancer la colon si suferise o complicatie in urma chimioterapiei.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page