POLITIC | Tamara Ciofu: „Studenții cu autism beneficiază de burse sociale. Urmează modificarea legislației pentru a obține sprijin financiar și elevii”
Deputatul PSD Tamara Ciofu a anunțat astăzi că în urma demersurilor repetate pe care le-a făcut la Ministerul Educației Naționale, Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii și Justiției Sociale s-a aprobat un ordin prin care studenții cu autism beneficiază de burse sociale. Urmează modificarea legislației pentru a obține sprijin financiar și elevii din învățământul preuniversitar.
„Era o nedreptate și o discriminare ca elevii și studenții diagnosticați cu tulburare de spectru autist să nu primească burse de ajutor social, iar cei care suferă de alte afecțiuni să beneficieze de sprijin din partea statului. De aceea, am trimis mai multe adrese și am avut numeroase întâlnirii cu reprezentanții ministerelor de resort pentru a se corecta această situație. Acordarea burselor sociale vor stimula integrarea într-o formă de învățământ a copiilor și adolescenților diagnosticați cu această tulburare și va genera o serie de beneficii pentru aceștia cum ar fi: facilitarea dobândirii aptitudinilor sociale, stimularea abilităților de comunicare, a dezvoltării emoționale, utilizarea resurselor cognitive excepționale pe care le au unii dintre acești copii și evitarea riscurilor generate de izolarea socială”, a declarat Tamara Ciofu.
În urma elaborării și publicării în Monitorul Oficial a OMEN nr. 3392/2017 beneficiarii burselor sociale sunt și studenții bolnavi TBC, care se află în evidența unităților medicale, celor care suferă de diabet, boli maligne, sindromuri de malabsorbție grave, insuficiență renală cronică, astm bronșic, epilepsie, cardiopatii congenitale, hepatită cronică, glaucom, miopie gravă, boli imunologice, boli rare, tulburări din spectrul autist, boli hematologice (hemofilie, talasemie etc.), surditate, fibroză chistică, cei infestați cu virusul HIV sau bolnavi de SIDA, cei cu handicap locomotor, spondilită anchilozantă sau reumatism articular și cu orice alte boli cronice pe care senatele universitare le pot lua în considerare.
În cel mai scurt timp urmează realizarea unui nou ordin pentru a beneficia de burse sociale și elevii diagnosticați cu tulburare de spectru autist din învățământul preuniversitar de stat.
„Ca medic pediatru, nu pot să nu atrag atenția asupra importanței pe care comunitatea o are în viața unei persoane cu autism. Sigur că rolul pe care îl au serviciile sociale sau măsurile instituționale este unul major, dar, în același timp, integrarea în societate este responsabilitatea membrilor comunității locale. Cred cu tărie că efectele autismului și a tulburărilor de dezvoltare care împiedică socializarea pot fi diminuate acolo unde se poate, atât timp cât există toleranță, deschidere și apropiere. În cele din urmă, cred că toți putem fi de acord că scopul nu trebuie să fie instituționalizarea și izolare de societate ci integrarea și participarea pe cât posibil la viața comunității”, a subliniat Tamara Ciofu.