POLITIC | PNL propune măsuri concrete şi realizabile pentru agricultori
Modernizarea sectorului agro-rural din România este o prioritate strategică in viziunea de guvernare liberală. Reformarea exploataţiilor agricole româneşti, modernizarea spaţiului rural şi deblocarea potenţialului său economic, simplificarea administrativă constituie direcţii de acţiune clare şi asumate de PNL. România nu-şi mai permite încă 4 ani de greşeli în defavoarea fermierului român.
“Nu este suficient să conştientizăm faptul că avem un potenţial agricol imens, ci trebuie să valorificăm în mod real acest avantaj. Transformarea agriculturii de subzistenţă într-o afacere profitabilă este ţinta PNL pentru urmatorii ani. Agricultorul român trebuie să devină un adevărat fermier european. Toate aceste măsuri pot fi finalizate prin absobţia fondurilor europene repartizate agriculturii româneşti. Timp de trei ani PSD a fost la guvernare cu Ponta premier şi nu a facut nimic concret pentru fermierul român. Este timpul sa schimbam lucrurile şi Dacian Cioloş ştie cel mai bine cum să relanseze agricultura, având în vedere experienţa sa de comisar european. Practic el este cel care a stabilit ca agricultorii să primească subvenţii la nivel european”. este de parere deputatul liberal Verginel Gireada
Spre deosebire de PSD, PNL vine cu măsuri concrete pentru sprijinul agricultorilor, masuri ce se pot realiza pe termen scurt si mediu. Baza dezvoltării unei agriculturi competitive o reprezintă irigațiile. Este absolut necesară reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii aparţinând domeniului public al statului pentru cele 1 milion de hectare, din fonduri structurale până în 2020. O altă masură este atragerea a 30 milioane de euro din POS Mediu pentru desecări și siguranța populației, în paralel cu continuarea sprijinului pentru organizațiile de udători (din 90 proiecte depuse, doar 60 au finanțare)
Una dintre ţintele liberale este stimularea comasării terenurilor, întrucăt considerăm prioritară transformarea exploataţiilor mici şi de subzistenţă în ferme de dimensiune medie. Concentrarea acestor parcele a fost îngreunată atât de lipsa unui cadastru agricol, cât şi de lipsa unui program de comasare a terenurilor. Importante suprafeţe agricole sunt în acest moment necultivate în condiţiile în care, pe piaţa naţională, europeană şi mondială, cererea de produse alimentare este în creştere.
În domeniul industriei alimentare se dorește creşterea capacităţii de procesare a materiilor prime provenite din agricultură şi sporirea calităţii produselor agroalimentare prin îmbunătăţirea cadrului legislativ din domeniu.
Consolidarea organizaţiilor profesionale ale producătorilor agricoli (grupuri de producători, asociaţii şi cooperative) esteo altă prioritate pentru PNL. Se va reglementa piața de legume-fructe cu ajutorul carnetului de legumicultor, certificatului de producător, cardului de acces în piață, aşa încât să fie excluşi samsarii de pe piaţa agricolă.
Nu în ultimul rând, liberalii vor susţine agricultura de nişă, agricultura ecologică şi produse tradiţionale ca mărci înregistrate. Fermierii români trebuie să pătrundă și să își consolideze o poziție de lideri pe piața europeană a produselor bio, acesta fiind unica şansă de a rezista pe o piaţă unde concrurenţa este extrem de mare.