Cu ocazia Zilei egalității de șanse între femei și bărbați, Organizația de Femei PSD Botoșani consideră că este nevoie de o reglementare în toate domeniile în care se manifestă cauzele principale care conduc la inegalitatea de gen și la generarea stereotipurilor sociale și profesionale.
“Ceea ce doresc femeile este egalitatea de șanse. Competiția e deschisă pentru toată lumea. Dar vrem garanția că toți pleacă de la aceeași linie de start și toată lumea e cronometrată cu același cronometru. Pentru a îndrepta efectele trebuie să înțelegem cauzele și acționăm asupra lor. Ca parlamentari nu e suficient doar să proclamăm prin lege egalitatea de șanse dintre femei și bărbați. Trebuie să facem un pas mai departe și să reglementăm domeniile în care se manifestă cauzele principale care conduc la inegalitatea de gen”, a declarat Doina Federovici, coinițiator al Legii pentru declararea zilei de 8 mai Ziua egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi.
Una din principalele cauze care conduc la inegalitatea între bărbați și femei este orientarea timpurie a copiilor în primele forme de educație.
Responsabilitățile specifice din familie reprezintă a doua mare cauză care afectează șansele femeilor de a accede în cariera politică sau profesională.
Cea de-a treia mare cauză a inegalității de gen în funcțiile de conducere este și cea mai dificil de depistat și cu atât mai greu de combătut. E vorba de așa-numitul efect al „Plafonului de sticlă”, care limitează accesul femeilor către pozițiile de top din mediul privat, din administrație sau din politică. „Plafonul de sticlă” reprezintă o barieră invizibilă, care nu se manifestă prin încălcări explicite ale drepturilor și obligațiilor privind egalitatea de șanse, dar care plasează femeia în inferioritate cu bărbatul în ceea ce privește accesul femeii la funcții de top dintr-o organizație.
“E datoria femeilor care au reușit în politică, în profesie, în viață în general să promoveze accesul altor femei. E datoria noastră, a femeilor care am reușit să intrăm în Parlament, să devenim cunoscute în comunitatea noastră sau să ocupăm alte funcții în administrație să avem un comportament decent și o activitate eficientă care să convingă scoietatea că femeile pot face treabă bună în orice domeniu. Prin exemplul nostru, prin activitatea noastră de parlamentar, de consilier local sau județean, de primar, putem induce multor altor femei aspirația de a intra și de a face administrație, politică, de a se implica în viața socială și le putem asigura șansa de a-și croi drumul în domeniile care multă vreme au fost stăpânite de bărbați”, a declarat Tamara Ciofu, președinte al Subcomisiei pentru egalitate de tratament şi nediscriminare din Camera Deputaților.
La 1 octombrie 2012, femeile ocupau în cadrul Comisiei Europene 27,2% din posturile de conducere de nivel superior (inclusiv Secretarul General al Comisiei) și 28,7% din posturile de conducere de nivel mediu.
În Rezoluția din 6 iulie 2011 referitoare la femei și conducerea întreprinderilor, Parlamentul European a îndemnat întreprinderile să ia măsurile necesare pentru ca prezența femeilor în rândul membrilor organelor de conducere să atingă pragul critic de 30 % până în 2015 și de 40% până în 2020.
Începând de anul acesta, prin Legea nr. 23/2015, ziua de 8 mai a fost declarată “Ziua egalității de șanse între femei și bărbați”.