POLITIC | Elita învățământului sportiv românesc susține inițiativa legislativă a deputatului Mihaela Huncă pentru creșterea numărului orelor de sport în fiecare ciclu de învățământ
Deputatul Mihaela Huncă inițiatoarea proiectului de lege pentru dezvoltarea sportului de masă, depus în Parlament la finalul anului trecut, a prezentat propunerea legislativă cu ocazia desfășurării Forumului Decanilor de Educație Fizică și Sport din România, care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute la Facultatea de Educație Fizică și Sporturi Montane din cadrul Universității Transilvania din Brașov.
În cadrul acestei dezbateri, conducătorii unităților de învățământ universitar de profil din toată țara și-au arătat susținerea față de modificările și completările legislative din domeniul educației și sportului propuse de parlamentarul social-democrat botoșănean.
„Am fost onorată să prezint, în cadrul celei mai prestigioase autorități a învățământului sportiv, inițiativa legislativă pentru creșterea numărului orelor de educație fizică și sport în fiecare ciclu de învățământ și introducerea acestei discipline în examenul de bacalaureat. Sportul de masă și chiar cel de performanță nu se pot dezvolta dacă nu se are în vedere stabilirea unui cadru general în care să funcționeze educația fizică la toate nivelurile educaționale. Avem datoria ca oameni politici să îmbunătățim cadrul legal pentru a stimula activitatea sportivă, astfel încât să reducem numărul tinerilor cu probleme de sănătate cauzate de lipsa mișcării ”, a declarat Mihaela Huncă, secretarul Comisiei pentru învățământ, tineret și sport din Camera Deputaților.
Organizatorul evenimentului de la Brasov, decanul Facultății de Educație Fizică și Sporturi Montane din cadrul Universității Transilvania, conferențiar dr. Ioan Turcu a susținut că introducerea mai multor ore de sport pentru fiecare ciclu de învățământ contribuie în primul rând la mărirea bazei de selecție pentru sportul de performanță. „În prezent facem eforturi uriașe la nivelul facultăților de profil să creștem o generație de antrenori și sportivi care să revigoreze sportul în România. Universitatea din Brașov a fost cea care a asigurat un lot consistent în delegația României care a participat la Jocurile Olimpice de Iarnă din Coreea de Sud. Numai un cadru legal predictibil, asa cum prevede inițiativa legislativă elaborată de doamna deputat Mihaela Huncă, ar duce pe termen mediu la o creștere a unor astfel de performanțe în sport. Împreună cu colegii mei din țară, vom redacta o rezoluție prin care să susținem acest proiect de lege”, a arătat decanul Facultății de Educație Fizică și Sporturi Montane din cadrul Universității Transilvania, Ioan Turcu.
Una din propunerile venite din partea Forumului Decanilor Facultăților de Sport, însușită de deputatul Mihaela Huncă a fost ca educația fizică și sportul să fie disciplină obligatorie, cu o frecvență de minim 2 ore pe săptămână, timp de cel puțin 4 semestre la nivel universitar. Autorul inițiativei legislative a susținut că va ține cont de această propunere și că dezbaterea va continua în Parlament. „Sportul trebuie să fie inclus ca obiectiv major în proiectul de țară al României pe termen lung, iar până în 2020 să ajungem să alocăm 1% din PIB pentru tot ce înseamnă activități sportive”, a susținut parlamentarul Mihaela Huncă.