DECLARAŢIE POLITICĂ
“Guvernarea PSD a ajuns la părerea Partidului Naţional Liberal, înţelegând necesitatea unui cadastru al României, şi a promis demararea procedurilor pentru asigurarea finanţării acestui mare şi important proiect. Ce este de neînţeles este modul în care miniştrii premierului Ponta abordează problema, crescând valoarea proiectului cu aproape jumătate în doar câteva zile, fără nicio explicaţie.
De la aderarea la Uniunea Europeană, agricultura a devenit un factor important şi statornic de dezvoltare economică, ca urmare a subvenţiilor pe care fermierii le primesc din bugetul comunitar, în principal. Modul în care se acordă aceste subvenţii implică necesitatea unei situaţii clare privind regimul juridic al terenurilor agricole. Mai mult, din 2020, aceste subvenţii nu se mai alocă dacă terenurile nu sunt intabulate.
Aici intervine marea problemă pentru România. Prin aplicarea legilor funciare de după 1990, s-a înregistrat o fărâmiţare accentuată a proprietăţilor. Datele Institutului Naţional de Statistică arată că, după mai bine de 20 de ani de la aplicarea acestor legi, suprafaţa medie a unei exploataţii agricole abia a ajuns la 3,6 ha., dar şi aceasta formată din mai multe parcele. Situaţia are efecte negative însemnate asupra productivităţii în agricultură, cu consecinţe financiare deosebite la nivelul agricultorilor, dar şi al bugetului naţional. Proprietarii de terenuri agricole nu sunt reticenţi la intabularea propriilor pământuri, dar costurile sunt atât de mari încât, în unele cazuri, depăşesc valoarea terenului pentru care ar trebui să se realizeze cadastru.
Pentru a îndrepta această situaţie, Partidul Naţional Liberal a demarat procedurile pentru care intabularea terenurilor agricole să se facă cu ajutor de la stat. A fost găsită formula prin care proprietarii de terenuri extravilane să fie ajutaţi financiar, iar bugetul statului să nu fie grevat de această cheltuială imensă. PNL a propus un proiect de lege prin care finanţarea cadastrului agricol să provină din fonduri comunitare; legea a căzut în Parlament la doar 4 voturi, cu largul sprijin al PSD, care s-a opus acestei formule de sprijin, numai pentru că nu a fost iniţiativa sa.
Guvernul PSD, premierul Victor Ponta personal, trec printr-o perioadă tulbure din punct de vedere politic, după alegerile prezidenţiale din toamna anului trecut, pe care actualul premier le-a pierdut la un scor răsunător. Semnalul dat de electorat nu a ajuns şi la Victor Ponta, care se agaţă de putere prin toate mijloacele. Principalul adversar este, bineînţeles, PNL, astfel că orice iniţiativă a liberalilor este contracarată de Guvernul Ponta printr-o ofertă supraevaluată. Aşa s-a întâmplat şi cu Codul fiscal, făcut pe genunchi, fără niciun studiu la bază, dar care trebuia să apară înaintea Programului de guvernare al PNL. La fel s-a întâmplat şi cu cadastrul agricol. S-a plecat de la o necesitate stringentă, generată de procedurile specifice de intabulare a terenurilor, iar Guvernul Ponta a majorat oferta electorală şi a promovat un proiect de act normativ prin care toate imobilele din România, inclusiv apartamentele de bloc, să fie cadastrate pe bani publici.
Dacă propunerea este binevenită pentru populaţia României, care şi aşa nu dispune de venituri, modul în care se face finanţarea naşte mari semne de întrebare.
Guvernul Ponta nu a putut rata o asemenea oportunitate de afacere cum este realizarea cadastrului agricol. Iniţial, s-a anunţat că valoarea proiectului prin care se va realiza intabularea terenurilor agricole extravilane este de 415 milioane de euro, din care 265 de milioane de euro din fondurile europene pe dezvoltare regională şi 150 de milioane de euro de la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, care ţine de Ministerul Dezvoltării.
La sfârşitul lunii martie, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a făcut public un proiect de HG privind Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015–2023, evaluat la 4,05 miliarde de lei, adică peste 900 milioane de euro. Deja valoarea proiectului s-a dublat, putând exista şi o explicaţie – cadastrul este pentru toate proprietăţile din ţară.
La doar câteva zile de la apariţia proiectului de HG, ministrul Dezvoltării Liviu Dragnea vine cu declaraţii care ar putea face obiectul unei viitoare anchete a DNA. Cadastrul naţional nu ar mai costa 900 milioane de euro, ci 1,2-1,3 miliarde de euro. Dintr-un foc, ministrul Dragnea creşte valoarea cadastrului cu aproape 50%, din care numai 300 milioane de euro vin de la Comisia Europeană, şi banii aceştia obţinuţi cu mare greutate, după cum singur a spus. Spre deosebire de “eforturile” ministrului Dragnea, PNL reuşise să obţină acceptul Comisie pentru acoperirea cheltuielilor pentru întregul cadastrul agricol din fonduri europene.
Explicaţia pentru creşterea costurilor cu cadastrul ar putea fi foarte simplă. Proiectele realizate cu fonduri europene sunt foarte atent urmărite de structurile de la Bruxelles, astfel că “devierile” de la program sunt aproape excluse. Pe de altă parte, banii de la bugetul de stat sunt mult mai uşor de cheltuit şi fără prea mari bătăi de cap.
Şi toate aceste anunţuri privind cheltuieli bugetare exacerbate vin într-o perioadă în care Direcţia Naţională Anticorupţie desfăşoară o activitate extrem de susţinută de eradicare a corupţiei. Greu de înţeles abordarea problemei din partea unuia dintre cei mai influenţi lideri PSD, cum este Liviu Dragnea!
Partidul Naţional Liberal şi-a stabilit, prin Programul de guvernare, ca principal obiectiv pentru dezvoltarea agriculturii, intabularea terenurilor agricole. De aceea, orice demers care să ducă la atingerea acestui obiectiv va fi sprijinit, dar cu respectarea legilor ţării şi a bunului simţ.”
Costel Şoptică,
Deputat PNL Botoşani