Politic

POLITIC | Botoșaniul poate primi mai mulți bani europeni prin mecanismul ITI (Investiție teritorială Integrată)

La inițiativa senatorului botoșănean Lucian Trufin un număr de 34 de senatori și deputați social-democrați din județele Botoșani, Suceava, Botoșani, Iași, Neamț, Bacău și Vaslui au semnat o solicitare adresată Guvernului României, Ministerului Fondurilor Europene și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice prin care se cere constituirea unui grup de lucru interministerial care să analizeze posibilitatea ca Regiunea de Dezvoltare Nord Est, sau parte din aceasta să obțină alocări distincte prin instrumentul de punere în aplicare a strategiilor teritoriale, într-o manieră integrată și flexibilă și anume Investiții Teritoriale Integrate (ITI), pentru perioada de programare financiară 2021 – 2027.

Cu toate că s-au depus și se fac în continuare eforturi susținute pentru recuperarea decalajelor economice interregionale, regiunea de Dezvoltare Nord –  Est a rămas printre cele mai sărace din Uniunea Europeană. În schimb, există în România o zonă care se bucură de un tratament pe care îl consider eficient și oportun pentru dezvoltarea și recuperarea disparităților socio-economice, respectiv ITI Delta Dunării. Analizând modul de alocare și absorbție a fondurilor structurale prin acest mecanism, consider că de un asemenea statut ar trebui să beneficieze și regiunea de Dezvoltare Nord Est. Credem că tratarea întregii regiuni de Nord Est sau parte din aceasta ca zonă ITI (Investiție Teritorială Integrată) cu accent pe problemele cu care se confruntă din punct de vedere economic și social mediul rural și mic urban, ar putea crea premizele unei dezvoltări mult mai accentuate din toate punctele de vedere” a declarat senatorul Lucian Trufin.

Investiţiile teritoriale integrate definite în art. 36 din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului sunt instrumente de dezvoltare teritorială care presupun existenţa unei strategii de dezvoltare teritorială integrată aferentă unui teritoriu desemnat. Aceasta presupune ieşirea din perspectiva sectorială pentru soluţionarea problemelor identificate în teritoriu astfel încât, chiar dacă propunerile de măsuri vor fi în bună parte sectoriale, există o viziune globală și o perspectivă de ansamblu care asigură corelarea intervenţiilor şi atingerea obiectivelor strategice.

“În calitate de vicepreședinte al Partidului Social Democrat în regiunea de Nord – Est susțin cu tărie această inițiativă a colegului meu pe care o consider oportună pentru dezvoltarea unitară și integrată a județului nostru demers ce arată preocuparea noastră constantă ca Moldova să recupereze decalajele economice și sociale față de celelalte regiuni de dezvoltare și să beneficieze de un tratament distinct cu finanțări suplimentare din fondurile europene” a declarat doamna senator Doina Federovici.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page