Deşi se plâng de sărăcie, mulţi dintre aceştia refuză locurile de muncă oferite, preferând să trăiască din ajutoare sociale de la stat, decât să se angajeze.
Consider că statul nu ar mai trebui să încurajeze comoditatea celor care trăiesc din ajutoarele sociale, ci mai degrabă ar trebui să se implice în angajarea acestora.
Marți, în plenul Camerei Deputaţilor, a fost adoptată propunerea legislativă referitoare la modificarea şi completarea Legii nr. 416/2001, privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare.
Această propunere legislativă aparţine deputaţilor ALDE, Ştefan Alexandru Băişanu, Ică Florică Calotă, Constantin Avram, Marius Surgent şi Dumitru Lovin.
Asistenţa socială nu înseamnă să dai bani unor oameni leneşi care nu vor să muncească, fără să se gândească însă că acei bani vin de fapt din buzunarul semenilor lor care trag pe brânci pentru un ban cu ajutorul căruia să îşi asigure pâinea zilei de mâine, ci să-i ajuţi pe cei cu adevărat marginalizaţi care nu au nici o şansă în societate.
Prin propunerea legislativă inițiată de deputații ALDE și adoptată în Parlament am abrogat Art. 3, alin. (1). Acesta era necesar deoarece, acordarea ajutorului social şi soţilor despărţiţi în fapt, nu contribuie la bunăstarea familiei si la venitul familiei, în România fiind foarte multe cazuri în care unul dintre soţii despărţiţi pleacă să muncească în străinătate, beneficiind totodată şi de ajutorul social din România.
De asemenea, am modificat şi completat Art. 15, alin. 7 din Legea 416/2001, în sensul încetării dreptului la ajutor social a celor care refuză nejustificat o ofertă de muncă şi/sau de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională.
Sursa: Comunicat ALDE