Peste 1500 de botoșăneni salvați/asistați de echipajele SMURD Botoșani, în primele trei luni din 2024
În primul trimestru al anului 2024, 1502 de botoşăneni, dintre care 118 copii, au fost salvaţi/asistaţi de medicii, asistenţii şi paramedicii Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Botoşani. Personalul medical care deserveşte ambulanţele SMURD (echipaje de prim ajutor, echipajul de terapie intensivă mobilă și echipajul de pe autospeciala de transport personal și victime multiple) a avut în medie 17 intervenţii pe zi.
Echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD a salvat, în primele trei luni ale acestui an, 116 de persoane, dintre care 16 copii.
Principalele motive pentru care botoșănenii au cerut ajutorul SMURD sunt: intoxicații, afecțiuni cardiace, traumatisme, arsuri, stop cardiorespirator, afecțiuni neurologice sau psihiatrice, accidente rutiere și transport persoane supraponderale.
În trimestul I al anului 2024, ca urmare a solicitărilor medicilor, 21 botoşăneni în stare gravă au fost transportaţi cu elicopterul SMURD la diferite centre medicale de specialitate din ţară.
Misiuni pirothnice
În lunile ianuarie, februarie și martie, echipa pirotehnică a avut trei misiuni de asanare a teritoriului de muniția rămasă neexplodată. Săveni, Curtești și Baranca sunt localitățile unde au fost chemați pirotehnicienii pentru a ridica obiecte care păreau a fi muniții. Aceștia au stabilit că cele de la Săveni și Baranca sunt o bombă de aruncător de 60 mm, un proiectil perforant trasor, calibru 37 mm, iar cel de la Curtești nu este un element de muniție.
La fiecare caz, echipa pirotehnică a ISU Botoșani a intervenit în cel mai scurt timp pentru detectarea, identificarea, ridicarea, transportul și depozitarea muniției în condiții de siguranță până la distrugerea acesteia.
Reamintim faptul că în anul 2023, pe teritoriul județului Botoșani au fost găsitre 4877 astfel de obiecte. Pirotehnicienii botoșăneni au ridicat 11 proiectile explozive, o bombă de aruncător, o bombă de aviație de 50 kg exploxivă, trei grenade de mână defensive, o grenadă de mână ofensivă și 4860 alte muniții și elemente de muniție din localitățile Botoșani, Ungureni, Ripiceni, Ipotești, Coșula, Stâncești, Cândești, Văculești și Bucecea.
Muniția neexplodată este foarte periculoasă și de aceea oamenii trebuie să știe ce să facă atunci când găsesc obiecte metalice ce seamănă cu proiectile, grenade, bombe, cartușe sau altele asemănătoare.
În primul rând, nu trebuie să le atingă sau să le lovească, chiar dacă sunt parțial îngropate în pământ sau se află la suprafață.
Nu trebuie să le ridice pentru că nu au de unde să știe în ce stadiu se află acestea.
Dacă nu sunt siguri ce fel de obiecte sunt, nu trebuie să le taie și nici să le folosească pentru improvizarea unor unelte sau ornamente.
Din curiozitate, unii oameni ar putea fi tentați să demonteze focoasele sau alte elemente componente, iar acest lucru este interzis pentru că o astfel de acțiune poate provoca explozii.
Tot ce trebuie să facă cetățenii este să apeleze numărul de urgență 112 dacă descoperă obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciunea că ar fi elemente de muniţie neexplodată.