Publicitate

Pariurile sportive: Cum să citești corect șansele și cotele

Majoritatea platformelor de gambling oferă jucătorilor atât jocuri de cazino cât și secțiuni dedicate pariurilor sportive, acest din urmă segment fiind foarte apreciat de către un număr foarte mare de jucători. Există însă și site-uri care sunt dedicate în totalitate pariurilor sportive, dar și case de pariuri fizice pentru cei care preferă să facă mizele într-un loc real în defavoarea unuia virtual.

 

Pariurile sportive au intrat în viața oamenilor în urmă cu câteva mii de ani, iar istoria lor este legată de tot ceea ce înseamnă sport. La fel ca în cazul jocurilor de noroc și în cazul pariurilor sportive există dovezi arheologice că au apărut pentru prima dată în jurul anului 2300 î.Hr. în China. În Grecia Antică, în jurul anului 776 î.Hr. când au apărut jocurile olimpice, pariurile sportive erau foarte populare.

 

Mult mai târziu, în secolul al XVI-lea, cursele de cai au fost foarte populare, iar un secol mai târziu au apărut și primele case de pariuri. Secolul al XIX-lea a venit cu o extindere a sporturilor pe care se făceau pariuri, iar secolul al XX-lea a adus o legalizare a pariurilor sportive. La ora actuală, s-a extins foarte mult accesul la pariuri, dar și tipurile de sporturi pe care se poate miza. Sunt incluse chiar și competiții esports și evenimente live. În plus, acum este mult mai ușor să pariezi ținând cont că există diverse site-uri cu ponturi bune și sfaturi despre acest domeniu de divertisment.

 

Pentru o experiență reușită din toate punctele de vedere este important să înțelegi ce presupune un pariu sportiv, ce sunt cotele, ce tipuri de cote există și ce înseamnă valoarea unui pariu. Despre toate acestea poți afla doar citind mai departe.

Tipuri de cote: fracționare, zecimale și americane

 

Cotele la pariuri sportive arată probabilitatea ca un eveniment să se întâmple, dar și posibilul câștig pe care îl poți obține în urma pariului.

Cotele fracționare (Fractional Odds)

 

Le vei găsi notate sub formă de fracție, cum ar fi de exemplu 5/1 care se citește 5 la 1, în care 5 reprezintă câștigurile posibile pe care le vei avea și 1 reprezintă suma pe care o pariezi. Câștigul total este format din suma pe care o câștigi în urma pariului și miza ta inițială.

 

Pentru o mai bună clarificare asupra cotelor fracționare, să presupunem că pariezi 10 lei cu o cotă de 5/1. Câștigurile tale posibile vor fi formate din 10 x 5, adică 50 lei, iar totalul plus miza inițială este de 60 de lei (adică cei 50 de lei care reprezintă câștigul plus 10 lei miza inițială).

 

Poți întâlni cote fracționare mari, care se referă la evenimente care sunt puțin probabil să se întâmple, dar câștigurile sunt mari. Vei întâlni și cote fracționare mici, care fac referire la evenimente care sunt mai degrabă probabil să aibă loc, iar câștigurile sunt mai mici.

Cotele zecimale (Decimal Odds)

 

Le vei întâlni mai ales pe platformele online de pariuri sportive, se prezintă sub formă de valoare zecimală, cum ar fi de exemplu 1.50. Acest tip de cote se referă la câștigul total pe care îl vei obține pentru fiecare unitate pe care mizezi. Cotele zecimale includ chiar și pariul inițial.

 

Pentru o mai bună înțelegere a acestui tip de cote, iată un exemplu: faci un pariu de 10 lei la o cotă de 2.50, iar în cazul în care câștigi, câștigul tău total se calculează astfel: 10 x 2.5, de unde rezultă un câștig total de 25 de lei. Profitul se calculează prin scăderea pariului inițial din câștigul total, adică 25 – 10, de unde rezultă un profit de 15 lei.

Aceste cote sunt ideale pentru pariorii începători deoarece sunt ușor de calculat și de înțeles.

Cotele americane (Moneyline Odds)

 

După cum sugerează și numele, aceste cote sunt cel mai des folosite în SUA. Câștigul este exprimat în raport cu o miză de 100 de unități. Se utilizează semnul + pentru cote pozitive sau semnul – pentru cote negative.

 

Cotele pozitive se referă la banii pe care poți să îi câștigi pentru fiecare 100 de lei pariați. De exemplu, +300 îți spune că vei câștiga 300 de lei pentru fiecare 100 de lei mizați.

 

Cotele negative se referă la suma care este necesară să fie pariată pentru a câștiga 100 de lei. De exemplu, -200 indică faptul că trebuie să pariezi 200 de lei ca să câștigi 100 de lei.

Ce înseamnă valoarea unui pariu?

 

Acest termen specific pariurilor sportive se referă la gradul în care cota pe care casa de pariuri o oferă este mai mare decât probabilitatea ca evenimentul să se întâmple. De exemplu, pariezi pe un anumit rezultat al unui meci, casa de pariuri oferă o anumită cotă, iar valoarea pariului îți spune cât de probabil este ca meciul să se încheie cu acel rezultat.

 

Dacă identifici valoarea unui pariu vei avea succes pe termen lung pentru că în acest fel te asiguri că faci pariuri pe evenimente sportive la care se merită să îți asumi riscuri pentru câștiguri importante.

 

Pentru a afla valoarea unui pariu se folosește o formulă de calcul: (probabilitatea reală x cota oferită de casa de pariuri) – 1. Dacă în urma aplicării acestei formule de calcul obții un rezultat pozitiv se merită să faci pariul respectiv, dar dacă rezultatul este negativ, este bine să mergi spre alte pariuri.

Este important să știi că anumite case de pariuri setează cotele astfel încât să fie în favoarea lor, de aceea este recomandat să poți tu stabili valoarea pariului în funcție de probabilitate pentru nu pica în capcana unor pariuri aparent avantajoase, dar dezastruoase în realitate.

Concluzie

 

Pariurile sportive pot fi și distractive, dar îți pot aduce și profit dacă analizezi toate informațiile pe care le ai la dispoziție. O bună înțelegere a modului în care funcționează pariurile sportive și cunoașterea istoricului echipelor și a sportivilor te va ajuta să obții rezultate mult mai bune decât plasarea de pariuri la întâmplare.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page