COMUNICAT DE PRESĂ
Demnitate și respect pentru salariații din Cultură!
Sindicatul „IMPACT” Botoşani reprezentativ în trei unități de cultură din județul Botoșani, respectiv Biblioteca Județeană ”Mihai Eminescu” Botoșani, Muzeul Județean Botoșani și Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii ”Mihai Eminescu”, având în vedere restricțiile din OUG-trenuleț nr. 156/2024 prin care se mențin discriminările și discrepanțele privind drepturile salariale ale colegilor din sectorul de activitate Cultură a dus la nemulțumirea salariaților din instituțiile de cultură din județul Botoșani, ne solidarizăm cu colegii din Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă „CulturMedia” și participăm împreună la acțiuni sindicale organizate în scopul de a evita sărăcirea salariaților din acest sector.
Protestele încep în data de 15 ianuarie 2025, Ziua Culturii Naționale, prin purtarea unei banderole albe în timpul programului de muncă de către salariații din cadrul Muzeului Județean Botoșani și din cadrul Bibliotecii Județene „Mihai Eminescu” Botoșani, fără afectarea programului de lucru și cu respectarea legislației în vigoare.
De asemenea, ne exprimăm public nemulțumirile, revendicările și soluțiile înaintate de mai bine de un an factorilor decidenți (Guvern, respectiv ministerele responsabile) și solicităm la nivel național recunoașterea Culturii ca domeniu esențial în evoluția națiunii.
Subliniem faptul că, salariații din acest sector de activitate vizează inclusiv o categorie profesională intelectuală cu pregătire academică și specifică deosebite dar remunerate însă la nivel umilitor.
Revendicările sindicaliștilor din sectorul de activitate Cultură sunt:
1. Alocarea a 1% din Produsul Intern Brut pentru Cultură.
2. Egalizarea salariilor angajaților din muzee și biblioteci cu grila omonimă din familia ocupațională Cultură.
3. Acordarea unui spor salarial pentru munca desfășurată în weekend și în zilele sărbătoare legală, precum și plata orelor suplimentare.
4. Deblocarea posturilor vacante și suplimentarea schemelor de funcții la instituțiile de cultură care nu își pot desfășura corespunzător activitatea din cauza deficitului cronic de personal;
5. Uniformizarea salarizării între instituțiile culturale aflate sub autorități diferite;
6. Asigurarea unor condiții decente de muncă (multe dintre clădiri reprezintă un risc pentru siguranța și sănătatea lucrătorilor, dar și pentru siguranța patrimoniului cultural);
7. Stoparea fenomenului de depopulare și deprofesionalizare a domeniului Cultură.
8. Stoparea fenomenului de „politizare” a modalității prin care se realizează adesea recrutarea de personal;
9. Constituirea unor planuri reale de situație de urgență pentru protejarea patrimoniului cultural; construirea unor depozite regionale de urgență pentru evacuarea patrimoniului cultural în cazul unor dezastre.
10. Recunoașterea Culturii ca domeniu esențial în proiectul de țară.
Biroul Executiv al Sindicatului IMPACT Botoșani