Există posibilitatea rătăcirii unui copil în diverse locuri și este importantă educarea acestuia cu privire la modul în care trebuie să reacționeze și ce trebuie să facă atunci când se rătăcește. În acest fel te asiguri că, cei mici, se vor feri de pericole și vor acționa astfel încât să fie găsiți cât mai repede.
Este suficientă o clipă de neatenție, pentru ca un copil să se piardă de cei care îl însoțesc, însă cel mai important este să iei măsuri pentru prevenirea acestor situații, care îți pot pune copilul în pericol.
Încercați să vorbiți cât mai mult cu copiii dumneavoastră despre posibilitatea de a va pierde unul de celalalt și construiți diverse scenarii și planuri de acțiune corespunzătoare. De exemplu, imaginați-vă că v-ați pierdut de micuț într-un magazin aglomerat. Spuneți-i că în acest caz “planul” e să se ducă de urgență la un angajat al magazinului sau la un agent de pază. Dacă vă aflați într-un parc, stabiliți-vă de la început un loc de întâlnire, în cazul rătăcirii copilului.
Asigurați-vă ca aveți permanent fotografii recente cu copiii dumneavoastră. În fiecare moment trebuie să cunoașteți semnalmentele exacte ale acestora.
Recomandări pentru copii:
- Dacă ești abordat de o persoana care ți se pare suspectă, țipă și spune-i să stea departe de tine.
- Învață cum te poți duce și întoarce în siguranță de la școală și unde poți găsi ajutor dacă este nevoie.
- Nu te apropia și nu intra în mașină dacă cineva, oprește lângă tine și îți pune întrebări.
- Învață adresa completă de acasă și numele părinților.
- Învață cum să fii în siguranță pe internet: nu oferi date personale despre tine sau familia ta, cum ar fi vârsta, numărul de telefon, fotografii personale, adresa școlii unde înveți. Parolele sunt secrete și îți aparțin.
La data de 1 mai 2023, o tânără din municipiul Botoșani, a apelat numărul de urgență 112 pentru a sesiza faptul că nu-și găsește fetița de 9 ani.
Cele două se aflau împreună întru-un parc, iar, la un moment dat, tânăra nu și-a mai gasit copilul.
În timpul activităților desfășurate pentru localizarea minorei, Serviciul Național Unic pentru Apeluri de Urgență a fost aplelat din nou, de o femeie care a relatat faptul că a găsit o fetiță, ce s-a pierdut de mama ei.
Aceasta se afla la câteva străzi de parcul în care se afla cu mama ei, iar apelanta a declarat că i-a atras atenția faptul că fetița plângea și părea dezorientată.
După câteva clipe de discuții, micuța a reușit să transmită polițiștilor din cadrul Dispeceratului 112, datele necesare identificării familiei.
Conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani i-a adresat mulțumiri scrise doamnei Botezatu Anca, din municipiul Botoșani, cea care a ajutat la găsirea fetiței, mamă la rândul său, pentru faptul că a dat dovadă de spirit civic și a ales să nu rămână nepăsătoare.
Mulțumim tuturor cetățenilor care care își asumă un rol activ în viața comunității și vin în sprijinul oamenilor legii.