NATIONAL | Zeci de fabrici de lapte sunt în pericol să se închidă la 1 ianuarie
utea procesa lapte conform amestecat cu cel neconform.
Până în ultima zi a acestui an, laptele neconform cu standardele europene care se produce în România ridică mari semne de întrebare procesatorilor care nu au reuşit să se adapteze cerinţelor şi încă procesează amestecat lapte conform şi lapte neconform.
Aceasta întrucât la 31 decembrie anul curent expiră perioada de tranziţie oferită de Comisia Europeană procesatorilor români pentru a produce lapte conform şi neconform fără separare. 55 de unităţi sunt într-o situaţie incertă şi cel mai probabil multe dintre ele vor fi nevoite să îşi sisteze activitatea.
În momentul de faţă, acestea sunt identificate printr-o marcă rotundă şi pot fi comercializate exclusiv pe piaţa din România. “În prezent, există 55 de unităţi de procesare lapte care beneficiază de perioadă de tranziţie pentru a procesa lapte conform şi neconform fără separare, iar situaţia acestor unităţi va fi definitivată până la data de 31.12.2013. Prin urmare, informaţiile privind situaţia unităţilor de procesare lapte care beneficiază de perioadă de tranziţie pentru a procesa lapte conform şi neconform fără separare vor putea fi furnizate începând cu 01.01.2014”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Citeşte şi
Soluţia pentru laptele românesc care trebuia aruncat după 1 ianuarie: Din el se va face brânză scumpă
Cum s-au adaptat procesatorii români la cerinţele UE
Din 2009 când Comisia Europeană a adoptat o Decizie privind măsurile tranzitorii în ceea ce priveşte prelucrarea laptelui crud care nu respectă cerinţele în anumite unităţi de prelucrare a laptelui din România, numărul unităţilor de procesare care s-au retehnologizat pentru a putea procesa separat lapte conform şi lapte neconform s-a tot modificat: s-a trecut de la o categorie la alta, unele fabrici s-au închis, iar altele au fost inaugurate. Spre exemplu, în 2009, existau 88 de unităţi care nu respectau cerinţele structurale impuse de Comisia Europeană, în timp ce pentru alte 62 de unităţi România cerea atunci Comisiei permisiunea “de a prelucra în continuare lapte care nu respectă cerinţele fără a utiliza linii de producţie separate”. Pe lista celor 62 se regăseau atunci fabrici importante din industria lactatelor din România, ca de exemplu, Friesland România, napolact SA, SC Industrializarea Laptelui SA,Hochland România SA sau Industrializarea Laptelui Mureş.
În 2010, s-a publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene o altă Decizie a Comisiei prin care se modifica actul din 2009 în sensul că s-a schimbat lista unităţilor de prelucrare a laptelui din România ce făceau obiectul anumitor măsuri tranzitorii. Pe noua listă figurau 82 de unităţi care procesau lapte conform şi neconform fără separare.Totodată, în mai 2013 ,când a fost publicat ultimul raport privind sitiaţia fabricilor din România, pe lista unităţilor care puteau procesa lapte conform şi neconform fără separare se numărau 64 de unităţi. Acum sunt 55, conform ultimelor date remise ECONOMICA.NET de către ANSVSA.
Avem peste 100 de fabrici ce produc conform standardelor
Din datele ANSVSA, în momentul de faţă în România operează 119 unităţi de procesare lapte autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare. Acestea procesează numai lapte conform, pot fi identificate printr-o “ştampilă ovală” şi sunt eligibile atât pentru comerţul intracomunitar cât şi pentru ţările terţe. Majoritatea dintre ele aparţin însă unor companii multinaţionale precum Danone, Friesland, Five Continents, Lactalis sau unor fonduri de investiţii (Covalact, Lactate Harghita etc). În 2010, numărul acestora se ridica la 151.
http:www.economica.net