ImportantStiri

NATIONAL | Vrea la puscãrie pentru cã nu are ce mânca!

Povestea orfanului care a comis mai multe spargeri doar pentru a intra în penitenciar

INCREDIBIL Un tânãr de 21 de ani a comis mai multe spargeri doar pentru îsi doreste sã fie închis, putând astfel sã doarmã pe un pat si sã aibã cu ce sã se hrãneascã. Andrei Vârlan a fost crescut la orfelinat si dupã ce a împlinit 18 a ajuns pe strãzi. Neavând altã solutie s-a gândit sã comitã mai multe infractiuni pentru a fi pedepsit cu închisoarea. “Dupã ce intram într-o casã, mã uitam în frigider sã vãd dacã este ceva de mâncare, mã încãlzeam putin si dupã aia pleacam”, ne-a declarat Andrei. Culmea este cã tentativa sa de a fi încarcerat are sanse mici de reusitã. Pentru faptele sale, Andrei nu riscã decât o amendã penalã, acesta neavând antecedente.

Acum câteva sãptãmâni, politistii huseni s-au confruntat cu un caz mai putin obisnuit. Un individ intra prin efractie în diferite locuinte dar nu fura mai nimic. Când a fost descoperit, hotul misterios le-a spus acestora cã nu voia decât sã ajungã la închisoare. Pe moment, acesta si-a atins tinta pentru cã în prezent se aflã în arestul IPJ Vaslui.

La doi ani a rãmas orfan!

Andrei s-a nãscut în Ghermãnesti, comuna Drânceni. A rãmas orfan de mamã la vârsta de doi ani. Tatãl nu a vrut sã-l întretinã asa cã a ajuns la un centru de plasament familial din Negresti. De aici a fost dat în plasament la o familie din Negresti. “S-au purtat foarte frumos cu mine, parcã eram copilul lor”, îsi aminteste Andrei de prima familie. La vârsta de 14 ani, însã a ajuns , din nou în centru pentru cã unul din membrii familiei adoptive a decedat. A fost, astfel, preluat de o altã familie, acolo unde Andrei s-a simtit la fel de bine. Adevãratele probleme au început pentru Andrei la vârsta de 18 ani. “Pânã am terminat liceul am stat la internat dar dupã aceea a trebuit sã plec. Prima datã m-am dus la tatãl meu la Drânceni, dar acesta nu a vrut sã mã primeascã la el”, îsi aminteste Andrei.

Cosmar pe strãzi

Aproape doi ani, Andrei a dormit pe bãncile din parc si mânca din cosurile de gunoi sau ce aruncau oamenii pe jos. A lucrat la o herghelie de pe lângã Bucuresti si la o stânã din judetul Ialomita. “Munceam doar pentru mâncare si sã am unde dormi”, spune acesta. De la stânã a plecat în toamna anului trecut pentru cã nu mai era nevoie de el. O perioadã a fost internat într-un spital, dupã ce a fost gãsit aproape înghetat pe un drum si a fost dus cu ambulanta la “Urgentã”.

I-a dat hotului, din milã, o geacã sã aibã cu ce se îmbrãca!

La începutul acestui an a ajuns la Husi si aici i-a venit ideea sã comitã o infractiune pentru a ajunge închisoare.

Din casele de unde a dat spargerile, acesta nu fura mare lucru! De pildã, din ultima casã unde a spart geamul pentru a pãtrunde în interior, a luat doar niste role, desi avea la îndemânã multe alte obiecte, mai valoroase, pe care le-ar fi putut sustrage. Din altã parte, a furat un palton, spunând apoi cã îi era foarte frig si nu avea cu ce se îmbrãca. Husenii pãbugiti spun chiar cã unul dintre ei l-a suprins în casã si l-a legat de un stâlp, pânã au venit politistii. Niciodatã nu opunea rezistentã. “El nu vroia decât sã fie dus la închisoare. Am vorbit eu cu el si a spus cã e al nimãnui, stã pe stradã, iar când merge la cineva la muncã, îi dãdea doar mâncare, dupã care trebuia sã plece iar pe drumuri. I-am spus cã e mai bine sã cearã, decât sã fure. Mi-a spus cã nu are pe nimeni, i-a murit mama, iar oamenii îtI dau azi, mâine, dar nu mereu. Vecinului meu, când l-a vãzut în ce hal era, i s-a fãcut milã si i-a dat o geacã, pentru cã nu avea pe el decât o bluzã subtiricã. A spus cã la închisoare e tot mai bine. De asta cred cã nici nu a fugit, atunci când a spart farmacia, Politia prinzându-l imediat”, a spus Mariana Rotaru, 31 de ani, din cartierul Husi.

“Închisoarea nu e o locuintã socialã”!

În ciuda dorintei sale neobisnuite, de a intra în închisoare, ca unicã solutie de a avea un acoperis deasupra capului si mãcar o masã caldã pe zi, Andrei s-ar putea sã se aleagã doar cu o amendã penalã, pentru furt (art. 270 – 230 NCP).

Având în vedere circumstantele în care s-au petrecut lucrurile, situatia sa socialã, dar, cel mai important, modul în care a actionat pentru sãvârsirea faptelor, valoarea prejudiciului, dar si scopul urmãrit, instanta ar putea fi mai înletegãtoare. Se va tine cont si de prevederile art. 75 din Noul Cod de Procedurã Penalã, privind circumstantele atenuante, unde, la alianiatul 2, punctul b, spune cã împrejurãrile legate de fapta comisã, care diminueazã gravitatea infractiunii sau periculozitatea infractorului, reprezintã circumstante atenuante judiciare. Este vorba, în principal, de casele pe care le-a spart. Dacã vorbim despre faptul cã, în timpul serii, o spart si o farmacie si a sustras bani, aici, într-adevãr, avem de-a face cu elemente care pot sã îi agraveze situatia, iar instanta sã judece în consecintã. Este foarte important ca judecãtorul sã cearã si o evaluare psihologicã a acestuia, având în vedere tulburãrile pe care le-ar fi putut suferi la orfelinatul în care a crescut. Ar fi just de stabilit nevoia primordialã a unui om de ajutor medical. Inclusiv dorinta lui de a fi închis, pentru cã nu se poate întretine singur, este un indiciu cã este posibil sã aibã probleme de sãnãtate. În concluzie, noi, avocatii, ne pricepem sã ajutãm oamenii care vor sã îsi dovedeascã nevinovãtia, pentru a se feri de închisoare si poate de asta nu stim cum sã privim o situatie absolut bizarã, în care cineva îsi doreste sã ajungã acolo. Închisoarea, pânã la urmã, nu e deloc o locuintã socialã”, au spus avocatii.

Sursa: www.vrn.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page