Din 21 decembrie, Traian Basescu nu mai este presedintele Romaniei. A devenit un simplu cetatean, drept urmare nu mai are imunitate.
Astfel, mai multe dosare in care apare numele lui Traian Basescu si care au fost suspendate in perioada in care a fost sef al statului, ar putea fi redeschise.
- Dosarul “Flota”
Poate cel mai cunoscut dosar in care este implicat Traian Basescu este dosarul “Flota”, fostul presedinte fiind acuzat de instrainarea flotei navale romanesti in perioada cand era ministru al Transporturilor. Dosarul este vechi, de aproape 20 de ani, si este foarte voluminos: are aproape 130 de volume si peste 40.000 de file.
Dosarul a avut ca obiect stabilirea modului in care flota romaneasca a pierdut o serie de nave maritime-mineraliere de mare capacitate, prin infractiuni savarsite de cei care ar fi initiat si derulat fraudulos asocierea CNM Petromin SA Constanta cu grupul de firme private Torvald Klaveness Oslo din Norvegia, in perioada aprilie 1991 – august 2000.
Potrivit unei expertize publicate in timpul primului mandat de presedinte al lui Basescu, nu s-a inregistrat niciun prejudiciu pentru partea romana. Acest lucru a fost folosit de seful statului in declaratii publice pentru a-i sanctiona pe cei care l-au invinovatit de vanzarea Flotei.
In luna noiembrie, procurorul general Tiberiu Nita, a declarat ca dosarul “Flota” ar putea fi redeschis.
“Noi, procurorii, ne exercitam atributiile asa cum sunt ele prevazute de lege si nu suntem influentati de final de mandat, inceput de mandat. Cu siguranta aceasta imprejurare (redeschiderea dosarului “Flota” – n.red.) va fi avuta in vedere si intuiesc ca vor fi (…) persoane care vor face fel si fel de solicitari probabil, dar aceste analize vor fi facute pe baza probelor si pe baza dispozitiilor Codului de procedura penala”, a declarat Nita.
In iunie 2012, Traian Basescu spunea ca, din cate stie, nu are niciun dosar penal, dosarul “Flota” fiind inchis. Mai mult, el a afirmat ca atacurile pe aceasta tema reprezinta minciuni ale “puscariabililor”.
“Povestea cu Flota o stiti. Au fost 111 sau 109 inculpati. A existat un procuror al Departamentului National Anticoruptie, Amariei, care a refuzat sa semneze rechizitoriul. Dosarul este inchis, oamenii sunt nevinovati”, a spus Basescu la acea vreme.
- Dosarul “casa din Mihaileanu”
Este un alt dosar celebru, ce priveste modul in care Traian Basescu si-a repartizat o casa, in perioada in care era primar.
Fostul sef al statului nu ar fi avut dreptul sa beneficieze de o casa de la stat, pentru ca mai primise o casa in Constanta si era chirias intr-un imobil administrat de RAAPPS.
Astfel, Traian Basescu si sotia sa au devenit, in 2003, proprietari ai unui apartament de 370 de metri patrati si ai unui garaj de 40 de metri patrati pe strada Stefan Mihaileanu, intr-o vila interbelica din Bucuresti.
Traian Basescu era la acea vreme primarul Capitalei, iar imobilul respectiv intra sub incidenta legilor privind casele nationalizate si pe fostii lor proprietari.
Fostul presedinte a locuit cu chirie in apartamentul din Mihaileanu, repartizat de stat ca locuinta de serviciu. In 2003, a facut o cerere catre primaria pe care o conducea, pentru a dobandi dreptul de a cumpara apartamentul, in baza Legii 112/1995 privind dreptul chiriasilor din casele nationalizate. Cererea a fost aprobata.
Grupul de Investigatii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvica, fost consilier prezidential al lui Emil Constantinescu, a depus in 2007 o plangere la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 3, in care l-a acuzat pe Basescu de abuz in serviciu contra intereselor publice.
In urma cu doi ani, Traian Basescu spunea ca dosarul “casa din Mihaileanu” a fost inchis pentru ca apartamentul a fost dobandit legal.
“Acel dosar a fost inchis, pentru ca am dobandit apartamentul – nu e vila, e un apartament – l-am dobandit legal dupa ce primisem notificarea sa parasesc apartamentul din Maresal Prezan”, a spus Basescu.
- Dosarul Costel Casuneanu
Traian Basescu a fost cercetat intr-un dosar pentru spalare de bani, cauza privind tranzactiile imobiliare cu omul de afaceri Costel Casuneanu.
Traian Basescu a cumparat in august 2010 un teren in Baneasa, de 3.700 mp, cu 1,4 miliarde de lei vechi. Costel Casuneanu a achizitionat, in aceeasi perioada, de la acelasi proprietar, un teren tot de 3.700 de mp, situat tot in Baneasa, cu cinci miliarde de lei vechi.
Peste doi ani, Traian Basescu i-a vandut terenul cumnatei lui Costel Casuneanu, Gabriela Blaj, primind in schimb, 361.540 de dolari, adica aproximativ 12 miliarde de lei.
La doi ani dupa ce a cumparat terenul de la Traian Basescu, mai exact in 2006, Gabriela Blaj i-a vandut cei 3.700 de metri patrati lui Costel Casuneanu, pentru 361.540 de dolari, adica aceeasi suma pe care o primise de la seful statului. Peste un alt an, Casuneanu a unit cele doua parcele, pe care le-a vandut apoi unui dezvoltator imobiliar contra a opt milioane de euro.
Dosarul a fost suspendat dupa ce Traian Basescu a devenit presedinte al Romaniei. In septembrie 2014, se pare ca Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB a redeschis dosarul de spalare de bani a sefului statului, in urma sesizarii depuse de Grupul de Investigatii Politice (GIP), potrivit unui comunicat de presa al grupului condus de Mugur Ciuvica.
- Basescu, acuzat de Firea de amenintare si santaj
Cel mai recent dosar in care apare numele lui Traian Basescu este cel in care Gabriela Firea il acuza pe fostul presedinte de santaj si amenintari.
In luna aprilie 2014, Traian Basescu a vorbit de terenul luat in comuna calaraseana Nana, achizitie anchetata de o comisie parlamentara din care face parte si senatorul PSD Gabriela Vranceanu Firea.
Fostul sef al statului a spus ca Gabriela Firea “mai bine ar sta in banca sa si sa se preocupe de ce se intampla in mosia sotului ei ca s-ar putea sa nu-l mai gaseasca intr-o zi acasa”.
Gabriela Firea a depus la inceputul lunii aprilie, la Parchetul ICCJ, o plangere penala pe numele presedintelui Traian Basescu, pentru amenintare si santaj. Actiunea penala a fost insa suspendata, invocandu-se imunitatea.
Sursa: www.ziare.com