Stiri

NATIONAL | Traian Băsescu: Parlamentul ar trebui dizolvat. Codul Penal, invitaţie la furt

Traian Băsescu a declarat că ceea ce s-a întâmplat în “marţea neagră” ar fi un motiv serios de dizolvare a Parlamentului, iar, dacă ar intra în vigoare modificările la Codul Penal şi Legea amnistiei, România ar ieşi din criteriile de la Copenhaga.

Principalele declaraţii ale preşedintelui, la Adevărul Live:

Extremele se contureză în România. Este un curent care prinde tot mai mult în interiorul UE. Una dintre marile îngrijorări ale liderilor europeni e creşterea în încredere a extremei drepte şi extremei stângi. E un semnal că ceva e în neregulă. Această criză a arătat greşelile trecutului în toate statele UE şi a arătat că leadershipul politic al UE nu are soluţii.

Noi ne-am obişnuit să spunem că suntem ultimii în Europa. Pe diverse paliere, la unele ne apropiem de performanţă. Ne-am asumat acest ultim loc, spunem că suntem cei mai corupţi şi atunci ce vrem să spună alţii despre noi?

Despre evenimentele din Parlament de marţi: Demersurile au fost rapide, ascunse. Eu aş reacţiona dacă aş şti că Serviciile se ocupă de cules informaţii din Parlament. Nu e treaba lor să fie infiltrate în Parlament. E treaba parlamentarilor să fie transparenţi. Soluţia este corectitudinea parlamentarilor.

Este exclus ca atunci când vorbeşti de modificarea codului penal, amnistie să nu ştie şefii celor două mari partide. Exclud că Ponta şi Antonescu nu au ştiut. Nu e o imunitate, este o invitaţie la furt. Aş vrea să vedeţi cu câtă perfidie a fost modificat articolul 253.

Nu-i putem suspecta de lipsă de raţiune când urmăresc un obiectiv. Acciza pe combustibil şi ce am sesizat că nu e necesar a fi introdusă şi concentrarea banilor la ministerul lui Dragnea este însoţită de această modificare care îi scoate pe primari, consilieri. Au spus că nu mai e conflict de interese. Nu mai trebuie să se ferească în niciun fel. Dă firma familiei, copilului.

Este o tentativă de hoţie ordinară, dar sper că reacţia presei, aliaţilor noştri majori, inclusiv a CE, îi va face să dea înapoi. Eu cred că vor face pasul înapoi. Dacă au de rediscutat ceva e o scăpare a Codului Penal care reduce pedepsele pentru corupţie. Să introducă în Codul Penal o situaţie tranzitorie ca să nu eliberăm o mulţime de infractori. Dacă repun în discuţie modificările, vor găsi momentul potrivit să introducă modificările. Ce s-a întâmplat în “marţea neagră” ar fi un motiv serios de dizolvare a Parlamentului.

Sunt lideri slabi. Nu blamez pe nimeni. Acest tip de presiune l-a avut şi Boc. Toate partidele. În PDL, campania electorală internă s-a câştigat cu mesajele USL. Niciun partid nu e sfânt. Suntem în faţa unor lideri mult prea dependenţi de baronimea locală.

Despre legea amnistiei şi graţiere: Ar fi eliberaţi circa 10.000 – 12.000. Abuzul în serviciu, luarea de mită, darea de mită, primirea de foloase necuvenite duc la punerea în libertatea a celor care sunt încarceraţi. Mi se pare inadmisibil. Statul a cheltuit enorm să îi extragă din societate. Nu este o soluţie. Aş fi spus că nu avem bani. Aş da drumul ca oamenii cu bani să facă puşcării private.

Despre graţieri: Dacă a doua zi după ce îl graţiezi, îl prinzi furând? Nu suntem la stadiul să graţiem. Dacă e aglomeraţie în penitenciare, să mai construim două. Nu suntem la stadiul graţierilor în număr mare.

Voiculescu este un viitor puşcăriaş, cum arată prima instanţă. A fost o presiune consistentă pe Ponta şi Antonescu. Sunt presiuni asupra celor doi lideri. Problema sunt liderii puternici.

Putem avea o pace absolută dacă eu nu spun nimic de acciză şi semnez bugetul. Promulg şi modificările la Codul Penal. Am avea o pace. E convenabilă pacea în orice condiţii? M-aş simţi parte a unui grup împotriva căruia am luptat de când mă ştiu. E foarte grea pacea când punctele de vedere sunt atât de diferite.

Nu spun că sunt un sfânt. E controversa cu creditul fiicei care e legal. Nu vorbesc de pe poziţia unui sfânt, dar lucrurile au limite. Ce ar fi trebuit să fac? Să le spun că le trec Codul şi să înceteze cu comisia. Comisia va demonstra cum poţi să ai pământ în mod cinstit. Mă interesam de pământ şi aş fi vrut să fie mai aproape de Bucureşti. Vreau să am o fermă. Am chemat specialişti să vadă calitatea pământului, nu consilieri prezidenţiali. Există contract de lucrări.

Despre creditul Ioanei Băsescu: Eu am vrut să iau, iniţial, creditul. CEC e singura bancă care finanţează agricultura. S-au specializat pe acest lucru. Celelalte bănci nu finanţează agricultura. Spun că nu au în portofoliu. Singura garanţie a putut fi pământul şi veniturile de pe ultimii doi ani. Am spus că pun şi casa şi conturile. Dar i-a tentat un venit cert. Gradul de îndatorare al Ioanei e puţin peste 50%. Mi-au spus că pe venitul meu nu îmi pot da creditul. La creditare, CEC-ul dă cu perioadă de graţie. Ioanei nu i-au dat deloc. Nu am vorbit cu Gheţea să cer un credit. Am vorbit doar cu Chţoiu.

În agicultură nu se câştigă uşor, dar este o soluţie pentru mulţi. Sistemul bancar trebuie să îi ajute.

Eu cred că şocul, dezbaterea publică, va face ca Parlamentul să discute aceste legi, inclusiv bugetul şi acciza la motorină.

Cu certitudine Constituţia va trebui să dea stabilitate funcţiei prezidenţiale. Ori stabilind că la momentul la care o suspendare eşuează, se dizolvă automat Parlamentul. A doua soluţie: după votul de suspendare din parlament, el să fie validat de CCR. Decizia CCR să fie hotărâtoare. Altfel, fără niciun motiv, o majoritate poate susăenda preşedintele.

Despre Republica Moldova: În acest moment, soluţia corectă e ca România să susţină drumul către UE al Rep. Moldova. Nu e uşor. E un drum de 10-12 ani. E lung. Acum avem două realităţi. În România e o masă critică care susţine unirea României cu Moldova. Din păcate, dincolo de Prut, procentul de susţinere e mult mai mic. O astfel de unire nu o pot face politicienii, ci cetăţenii din ambele părţi. Eu cred că la o astfel de masă critică se va ajunge pe timpul acestui parcurs lung către aderare. Nu putem spera că timp de 12 ani actuala politică pro-europeană se va menţine la putere. Vor fi hiatusuri pe acest drum.

Eu nu cred că Federaţia Rusă va suspenda aprovizionare cu gaze pentru Rep. Moldova. Pentru Rusia, miza este Transnistria.

Despre unirea cu Moldova: Dacă va fi o realitate susţinută de români, moldoveni va fi posibilîă. Dincolo de Prut, nu există masă critică.

În momentul de faţă, România recunoaşte fără ezitare independenţa Rep Moldova, frontiera şi recunoasşte că are obligaţia morală să ajute Rep. Moldova.

De ce mă voi ocupa de acest proiect după ce termin mandatul? Pentru că atunci voi fi liber. Mă voi încadra la politicieni seniori, după două mandate. O singură afirmaţie poate fi etichetată ca fiin stupidă, indiferent cine o face. Dacă această unire se face cu armata. E cea mai mare prostie. De cinci ani, în fiecare an, acordăm 5500 de burse. Avem 20.000 de sutdenţi moldoveni aici, într-un ciclu.

Despre gazele de şist: La Pungeşti, e o lipsă grotescă de comunicare. Cunosc zona, am fost deputat de Vaslui. Nu e o regiune oarecare. Nu ştiu exact situaţia la Pungeşti. Vă pot spune ce oameni sunt acolo. Sunt urmaşii răzeşilor lui Ştefan cel Mare. Eu îi înţeleg pe oamenii aceia dacă timp de trei ani primarii li liderii PSD le-au bpgat în cap ce distrugere se produce acolo. Trebuie discutat cu acei oameni. Tehnologiile nu mai sunt cele de acum 15 ani, sunt mult mai sigure. Dacă se întâmplă ceva, deşi şansele sunt mici, atunci statul ar trebui să le garanteze ceea ce ei vor. Spaima acestor oameni e problema, intoxicaţi cu propagandă uriaşă. Statul trebuie să găsească o formulă de a le granta că, dacă se întâmplă ceva, îi va ajuta.

Gazele de şist sunt importante pentru că bătălia independenţei energetice e majoră.

În România, există o criză de reprezentare. Românii nu se simt reprezentaţi de cei pe care i-au ales. Există o contradicţie între votul dat în decembrie şi ce arată sondajul.

Noi avem de dezvoltat mari proiecte în interiorul Uniunii Europene. Proiectele naţionale nu sunt decât cele care pot fi finanţate. Ar fi trebuit să avem în dezbatere utilizarea a 40 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020, dar noi nu avem acest proiect gata de la guvern.

Sursa:www.realitatea.net

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page