NATIONAL | Tot mai mulți români, bolnavi de diabet. Ce presiune pune această boală scumpă pe bugetul de sănătate
Circa 7,8% dintre români suferă de diabet zaharat, o boală care le scade considerabil calitatea vieții și care ajunge să coste statul român 600 de dolari pe an per pacient. Ce soluții există pentru a ușura suferința bolnavilor, dar și pentru a degreva statul de cheltuielile care ajung anual la circa 900 de milioane de dolari?
Peste jumătate din populația României se confruntă cu supraponderea și obezitatea, afecțiuni care au declanșat pentru mulți români alte boli metabolice precum diabetul zaharat, hipertensiune arterială, steatoză hepatică sau dislipidemii, conform unui studiu Omnibus, efectuat pentru Ponderas.
Diabetul zaharat este una dintre cele mai răspândite boli cronice ce afectează întregul metabolism. Principalele cauze ale apariției acestei boli pot fi factori ereditari (în cazul diabetului zaharat tip 1), obezitatea, stresul sau sedentarismul (în cazul diabetului zaharat de tip 2).
Statisticile arată că prevalența diabetului zaharat este de 2 ori mai mare la populația supraponderală față de cea normoponderală și de 7 ori mai mare la cea obeză.
Conform statisticilor furnizate de International Diabetes Federation**, în 2012, la nivel mondial erau 370 milioane de bolnavi de diabet, dintre care 1,5 milioane sunt locuitori ai României.
Lipsa prevenției și a promovării unui stil de viață sănătos se simte. Evaluarea sănătatii românilor din perioada 2007-2008 a relevat date îngrijorătoare despre prevalența bolilor cauzate de obezitate: factori de risc pentru bolile cardiovasculare la aproape jumătate dintre persoanele examinate, prevalență crescută a bolilor metabolice și cardiovasculare și riscuri importante de îmbolnăvire la copii și tineri. Presiunea asupra costurilor reiese cel mai bine din această observație: MS a descoperit că din totalul de 10,7 milioane de persoane examinate, 14% erau neasigurate.
În afară de prevenție, o posibilă soluție pentru bolnavii de diabet este chirurgia metabolică, recunoscută pe plan mondial ca fiind cea mai eficientă soluție pentru tratarea bolilor metabolice și a obezității, și aduce rezultate și în România. Dintre cei 4.500 pacienți supraponderali și obezi tratați chirurgical de echipa Ponderas, 900 de pacienți sufereau și de diabet zaharat tip 2. Cu ajutorul chirurgiei metabolice, pentru 80% din pacienți, diabetul a fost adus în remisie.
“Costurile pentru controlarea diabetului pe bază de pastile sau insulină sunt estimate la 600$/an per pacient, bani suportați de statul român. În SUA, spre exemplu, este deja în lucru un proiect pilot prin care aceste operații sunt subvenționate de către stat. Pe plan mondial, s-a dovedit deja că o soluție eficientă pentru tratarea diabeticilor atât din punct de vedere medical cât și financiar este chirurgia metabolică, metodă la care astăzi pot apela și românii.”, declară Dr. Cătălin Copăescu, Medic Primar Chirurgie Generală, cu competență în Chirurgie Laparoscopică și Chirurgie Bariatrică, Director General Ponderas.
Sursa: www.capital.ro