Important

NATIONAL | Taxa auto trebuie restituită integral

Restituirea eșalonată a taxei auto pe durata a cinci ani a fost declarată neconformă de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Magistraţii recomandă ca plata să se facă integral, o singură dată.

Ministerul Mediului, Cristiana Palmer, a declarat că la nivelul ministerului s-a constituit deja o comisie care va analiza toate variantele astfel încât decizia să fie respectată. O soluție va fi anunțată în cel mai scurt timp.

De asemenea, ministrul a lăsat de înțeles că va fi cu siguranță o variantă care să nu afecteze pe nimeni, argumentul Guvernului prezentat în fața Curții că nu sunt bani pentru a face restituirea integral nu a funcționat. Acum, executivul trebuie să găsească o nouă variantă astfel încât cei care au plătit taxa auto să își primească banii integral. 

“Lucrăm la o nouă variantă de taxă de timbru, avem un grup de lucru şi sper ca, până în toamnă, când reintrăm în activitatea intensă pe domeniul acesta, să venim cu o variantă care sper să fie mai echitabilă pentru toată lumea şi inclusiv pentru principiul “poluatorul plăteşte”, care este de fapt fundamentul unei astfel de taxe”, a spus ministrul citat de News.ro.

Întrebată ce se va întâmpla cu cei care ar fi urmat să primească înapoi această taxă, demnitarul a spus că se lucrează pentru identificarea unei modalităţi de a returnare a banilor.

“O să vedem. Aşa cum am găsit o soluţie pentru cei care, în trecut, pentru că acelaşi lucru s-a întâmplat, Curtea Europeană de Justiţie a declarat că taxa este ilegală şi până acum oamenii trebuiau să dea statul în judecată ca să îşi recupereze banii, anul acesta eu am introdus în mod special şi am lucrat cu colegii, am făcut un ordin de ministru comun ca să dăm posibilitatea ca şi pe cale administrativă să se recupereze aceşti bani de către cetăţeni şi vom vedea ce formulă vom avea în final, care să fie modalitatea de a returna banii”, a spus Cristina Paşca-Palmer.

Ea a adăugat că nu are o estimare privind suma care trebuie returnată, însă a precizat că trebuie multă atenţie, pentru că aceste sume alimentează fondul de mediu din care sunt susţinute financiar foarte multe programe noi.

În 13 iunie, Ministerul Mediului a informat că a luat act de Decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) din 9 iunie 2016, cu referire la prevederile OUG 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule.

“În fapt, conform Deciziei, CJUE declară că nu se opune ca un stat membru să instituie o taxă pe autovehicule care se aplică autovehiculelor rulate importate cu ocazia primei lor înmatriculări în acest stat membru şi autovehiculelor deja înmatriculate în statul membru respectiv cu ocazia primei transcrieri în acelaşi stat a dreptului de proprietate asupra acestora din urmă. Totodată, Curtea se opune ca statul membru respectiv să scutească de această taxă autovehiculele deja înmatriculate pentru care a fost plătită, dar nu a fost restituită o taxă în vigoare anterior declarată incompatibilă cu dreptul Uniunii”, preciza atunci Ministerul Mediului.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page