NATIONAL | Tatăl care şi-a agresat fiicele şi le-a obligat să filmeze scena, nu mai are voie să se apropie de acestea
Pedeapsa judecãtorilor pentru tatãl bãtãus: interzis sã se apropie mai putin de 500 de m de acestia!
Judecãtorii bârlãdeni s-au pronuntat în dosarul împotriva lui Gheorghe Halmaga, deschis de mãtusa maternã a copiilor bãtuti de tatãl lor chiar în ziua de Paste. Judecãtorii au admis cererea prin care mãtusa va primi cei trei copii, pânã la venirea mamei din Italia, au emis un ordin de interdictie pentru tatã, care nu are voie sã se apropie la mai putin de 500 de m de copii si îl obligã pe acesta sã achite 250 de lei pensie lunarã de întretinere a minorilor.
În paralel, dosarul penal deschis de politisti pe numele lui Halmaga pentru rele tratamente aplicate minorilor îsi urmeazã cursul. Bãtaia aplicatã copiilor a îngrozit si pe judecãtori, care n-au putut sã urmãreascã tot filmuletul fãcut de fete când erau bãtute cu palmele si picioarele de un tatã labil psihic, alcoolic si dezaxat.
Tatãl din comuna Iana, care si-a bãtut fetele, de 14 si 15 ani, în fata fratelui lor mai mic, de 5 ani, în ziua de Paste, a ajuns la final. Fãrã a se lãsa înduplecati de lacrimile de crocodil ale pãrintelui bãtãus, judecãtorii au decis în Dosarul 1705/189/2014, care are ca obiect emiterea unui ordin judecãtoresc de restrictie, sã admitã cererea formulatã de mãtusa maternã a copiilor. Judecãtorii au decis ca tatãl bãtãus sã nu se mai apropie la mai mult de 500 de m de copii, au stabilit ca mãtusa maternã sã ia copiii pânã la venirea mamei din Italia de la muncã, au stabilit ca tatãl sã plãteascã 250 de lei lunar mãtusii pentru întretinerea copiilor si l-au decãzut pe acesta din drepturile pãrintesti. Astfel, Gheorghe Halmaga, de 40 de ani, a ajuns, în urma comportamentului sãu bestial, sã rãmânã nu numai fãrã sotie, ci si fãrã copii, iar dosarul penal deschis pe numele lui de cãtre politistii din Iana, pentru comiterea infractiunii de rele tratamente aplicate minorilor îsi urmeazã cursul, iar odatã ajuns în instantã, tatãl ar putea sã primeascã chiar si o pedeapsã cu închisoare.
Bãtaia nu e ruptã din Rai!
Vã reamintim pe scurt cazul care a socat opinia publicã din România. Trei copii cu vârste între cinci si 15 ani, un bãiat (5 ani) si douã fete de 14 si 15 ani, s-au prezentat singuri, pe 24 aprilie, la Centrul de Primire în Regim de Urgentã a Copiilor Abuzati, Neglijati si Exploatati (CPRU-CANE) Bârlad, apartinând DGASPC Vaslui, reclamând cã sunt bãtuti si abuzati psihic de tatãl lor, George Halmaga, de 40 de ani. Copiii au prezentat un film fãcut cu telefonul uneia dintre fete, în care se poate vedea cât de beat este tatãl si ce bãtaie aplicã fetelor, precum si amenintãri cu moartea, iar în final le alungã de acasã. Mama celor trei copii munceste de un an în Italia si înainte de sãrbãtorile pascale a venit acasã pentru a-si vedea copiii. A folosit prilejul pentru a înainta actiune de divort împotriva sotului si, chiar în a doua zi de Paste, a plecat din nou în Italia. Sotul acesteia, rãnit în amorul propriu, si-a revãrsat furia asupra copiilor. Chiar în ziua de Sfântul Gheorghe, le-a aplicat celor trei minori o coretie „pãrinteascã”, mai bine-zis o bãtaie cruntã, ce a fost filmatã cu un telefon mobil. Când au venit în centru, solicitând ajutorul, fetele au depus filmul la Protectia Copilului, specialistii de acolo luând mãsura ca în aceeasi zi sã fie institutionalizati la Centrul de Pirmire în Regim de Urgentã a Copilului Abuzat, Neglijat si Exploatat (CPRU-CANE) Bârlad. La vizionarea filmului fãcut de copii, atât procurorii cât si judecãtorii bârlãdeni nu l-au putut urmãri pânã la capãt, bãtaia administratã copiilor fiind groaznicã: cu palmele, cu picioarele în cap, alungare de acasã, înjurãturi teribile si amenintãri cu moartea!
Opinia specialistilor
Psihologul Ionel Brãtianu, din cadrul CPRU-CANE Bârlad- DGASPC Vaslui, a prezentat pentru cititorii nostri profilul copiilor si profilul tatãlui, care au fost fãcute în urma discutiilor avute cu personajele din aceastã poveste.
PROFILUL COPIILOR „În viata acestor copii au apãrut evenimente cu rezultate dureroase, traumatizante, care au nevoie sã fie întelese si depãsite într-un mediu securizant. Fiecare copil a suferit un anumit tip de pierdere prin divortul pãrintilor, plecarea mamei în strãinãtate. Acesti copii au dezvoltat sentimentul pierderii stabilitãtii mediului familial, temându-se de pierderea atasamentului si dragostei mamei, la început, au negat realitãtile circumstantiale care au determinat “abandonul”, refuzând sã creadã cã tatãl nu mai este disponibil pentru ei, se hrãnesc cu amintirile pe care le au cu mama, se bucurã sã priveascã poze cu mama. Sunt capabili de orice compromis pentru a vorbi cu mama la telefon. Ana si Ionela se simt coplesite de tristete sau anxietate, dezvoltând chiar sentimente de teamã si culpabilitate. Copii implicati activ în participarea directã sau indirectã în destrãmarea climatului socio-familial prin distorsionarea relatiilor intrafamiliale. Violenta fizicã sau psihicã este intempestivã, impredictibilã si explozivã în situatii voluntare si involuntare ale tatãlui”, mentioneazã Ionel Brãtianu în raportul sãu cãtre Judecãtoria Bârlad.
PROFILUL TATÃLUI „Coopereazã cu dificultate, relatia se bazeazã pe suspiciune, alertã, respingere cu evadare în victimizare. Tabloul clinic pune în evidentã prezenta limbajului distorsionat, indicat de uzul de alibiuri; mânie intensã, inadecvatã si dificultate în a controla mânia (manifestãri frecvente de furie, stare coleroasã permanentã, agitatie psiho-motorie accentuatã); nu poate depune efort pentru a empatiza din punct de vedere emotional si social în securizarea copiilor, aflati în dificultate. Depune efort prin mascarea adevãrului cu privire la indentificarea de solutii/ strategii pentru disparitia violentei domestice. Concluzionãm cã numitul Halmaga Gheorghe este un pãrinte cu imaturitate, agresivitate si indiferentã socio-afectivã, pãrinte rece, rigid, compulsiv, cu structurã emotionalã neprevãzutã, cu discontrol episodic de tip epileptoid”, este rezultatul expertizei psihologice a lui Gheorghe Halmaga fãcutã de Ionel Brãtianu, psiholog în cadrul DGASPC Vaslui.
Sursa: www.vrn.ro