Şoferi din ce în ce mai slab pregătiţi ajung pe şoselele din România. O recunosc chiar instructorii auto, iar reprezentanţii Direcţiei de Permise trag şi ei un semnal de alarmă. În ultimele luni, doar patru din zece candidaţi au reuşit să ia sala din prima, iar la traseu stau şi mai prost. Nimeni nu îşi asumă însă vina: instructorii spun că elevii nu învaţă şi că sunt emotivi, în timp ce asociaţiile de profil susţin că şcolile de şoferi nici nu au interesul să-i ajute să înveţe, pentru că urmăresc doar profitul.
Maria Moiș, jurnalist Digi24: Am stat o jumătate de oră în faţa sălii de examen de la Direcţia de Permise din Bucureşti. Din patru candidaţi care au ieşit, doar doi au reuşit să promoveze proba teoretică. Iar unul dintre ei se afla la a doua încercare.
Peste 50% pică proba de traseu pentru că se prezintă nepregătiți
Iar odată ce iau examenul teoretic, apare hopul cel mai mare. Mai puţin de jumătate reuşesc să convingă examinatorul că se descurcă cu maşina în trafic.
Sutele de mii de respinşi îngreunează activitatea instituţiei, se plâng aceștia.
Florin Catană, directorul DRPCIV: Va trebui să împărţim mai multe locuri de examinare, pentru că numărul celor care aşteaptă să susţină această probă influenţează inclusiv traficul din zona respectivă.
Unii instructori auto nu au nimic să îşi reproşeze atunci când elevii lor pică proba de traseu prin oraş…
Dau vina pe emoţiile acestora.
Marian, instructor auto: Am elevi care din cauza emotivităţii nu au luat de 3-4 ori la rând. Sunt puţin aerieni copiii din ziua de azi nu ştiu ce se întâmplă cu ei.
Doar 40% din elevii școlilor auto ajung pe șoselele din România
Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Instructorilor Auto dă însă vina pe şcolile de şoferi, pe care le consideră vinovate de pregătirea precară a candidaţilor.
Dumitru Mărciulescu, Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Instructorilor Auto: Cursanţii nu urmează cursurile teoretice. Ajung să înceapă pregătirea practică, sunt instructori care nu îi întreabă nimic. Una peste alta, şcolile de şoferi la ora actuală, nu toate, dar majoritatea nu îşi fac datoria.
Statul le permite şcolilor să funcţioneze chiar dacă rata de promovare a examenului este de doar 40%.
Ion Toma, patron al unei şcoli de şoferi: Din zi în zi scade calitatea instruirii oamenilor pe care îi scoatem pe şosea din păcate. Domnule, dacă ai 40% admişi eşti băiat deştept, restul de 60% îi scoatem rebuturi, ce Dumnezeu le facem?
Maria Moiş, jurnalist Digi24: Dacă aţi căzut proba practică, pentru a putea da încă o dată examenul, trebuie să faceţi încă 6 ore de pregătire alături de un instructor. Ora suplimentară este mult mai scumpă, astfel că un elev va trebui să plătească în plus încă 500 de lei.