Stiri

NATIONAL | Situatia rromilor in Romania: Fara venit regulat, nescolarizati, dar casatoriti

Aproape jumatate din populatia rroma activa lucreaza fara contract de munca si doar doua treimi dintre rromi se pot baza pe un venit stabil, arata studiul “Rromii din Romania – De la tap ispasitor la motor de dezvoltare”.

Studiul Agentiei de Dezvoltare Comunitara “Impreuna” a fost lansat, luni, in prezenta comisarul european pentru Ocupare, Afaceri Sociale si Incluziune, Laszlo Andor, si a ministrului Muncii Mariana Campeanu.

Comparand datele obtinute acum cu cele disponibile la nivelul anului 1998, se constata ca situatia rromilor s-a imbunatatit din acest punct de vedere, procentul rromilor angajati cu contract crescand in acest interval cu putin peste 10%, crestere coroborata si de scaderea procentului persoanelor care lucreaza fara contract cu aceeasi valoare.

Cu toate acestea, initiatorii studiului au constatat ca aproape jumatate din populatia rroma lucreaza la negru, in timp ce mai putin de o zecime din populatia nerroma se afla intr-o astfel de situatie.

Mai putin de 70% dintre rromi au un venit regulat

“Luand in considerare relatia dintre educatie si forma de ocupare din punct de vedere al existentei unui contract de munca, se observa ca cei mai multi dintre rromii care lucreaza cu contract sunt la nivel de scoala profesionala (39,3%) in timp ce in cazul nerromilor, jumatate au terminat liceul”, indica datele studiului.

“In privinta celor care lucreaza fara contract, constatam ca majoritatea rromilor din aceasta categorie au intre patru si opt clase, respectiv trei sferturi dintre acestia, in timp ce, in cazul nerromilor, 40% se afla in aceeasi categorie. De asemenea, observam ca o zecime din respondentii rromi nu au niciun fel de educatie, ceea ce-i indreapta catre piata informala a muncii si catre munci slab platite”, mai indica studiul.

In acelasi document se mai arata ca majoritatea nerromilor (96%) au un venit regulat, in timp ce doar 66% dintre rromi se pot baza pe acesta, restul avand venituri ocazionale (cu ziua) sau sezoniere.

Speranta de viata, mai scazuta cu 10 ani

Diferente intre cele doua esantioane apar si la categoria pensionarilor. Astfel, sunt de peste doua ori mai numerosi pensionarii nerromi decat cei de etnie rroma (35,1% fata de 14,2%).

“Avand in vedere ca jumatate din rromi presteaza munci in economia informala, este de asteptat o pondere mai scazuta de pensionari rromi, insa un alt factor de influenta este speranta de viata in randul rromilor, cu opt – zece ani mai scazuta decat in randul nerromilor. Piramida varstei in randul rromilor incepe sa se subtieze fata de nerromi incepand cu categoriile de varsta de peste 65 de ani“, arata studiul.

In ceea ce priveste persoanele casnice, acestea sunt mai tinere in randul rromilor, ceea ce sugereaza existenta unei forte de munca nevalorificate, mai rezulta din studiul citat.

De doua ori mai multi rromi tineri casatoriti

Analiza distributiei categoriilor de varsta in randul casnicilor arata diferente intre rromi si nerromi la categoria de varsta 25 – 34 de ani (aproape de doua ori mai multi rromi casnici decat nerromi), pe cand in randul celor intre 45 – 64 de ani sunt mai numerosi nerromii.

Din documentul citat mai rezulta ca numarul somerilor neinregistrati este de trei ori mai mare in cazul rromilor, in timp ce in cazul somerilor inregistrati procentele sunt similare (1,2% fata de 1%).

“Media de varsta a somerilor rromi este de 44 de ani in mediul rural si de 39 de ani in mediul urban, indicand o forta de munca nevalorificata, tanara. La nerromi, media de varsta a somerilor este de 50 de ani in rural si 44 de ani in urban. Astfel, se observa o diferenta de cinci – sase ani intre somerii rromi si cei nerromi”, se mai arata in studiu.

sursa: ziare.com

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page