NATIONAL | Sfaturile lui Raed Arafat în caz de CUTREMUR
Dincolo de consolidarea clădirilor, este necesar ca mobila şi aparatura din interiorul acestora să fie bine fixate, iar populaţia să aibă provizii pentru minimum trei zile, explică secretarul de stat din MAI Raed Arafat.
“În zonele care sunt supuse riscului seismic, mobilierul şi echipamentele trebuie fixate. Întotdeaua am ridicat acestă problemă. Un spital nu este neapărat să fie funcţional după un cutremur dacă doar ai consolidat clădirea. Dacă echipamentele din spital nu sunt fixate şi protejate, acest spital devine nefuncţional după cutremur numai prin faptul că echipamentele din el se distrug. Clădirea poate să rămână, dar să fie nefuncţională, pentru că totul se distruge în timpul cutremurului”, a precizat dr. Raed Arafat
“Cu ocazia unei vizite pe care am făcut-o în Japonia, anul trecut, primul lucru pe care l-am putut observa a fost cum se poate crea o cultură şi cultul securităţii la o populaţie, de la copiii de câţiva ani la toţi adulţii. Cum se pregătesc continuu să facă faţă calamităţilor şi dezastrelor într-o ţară expusă continuu la dezastre. Copiii sunt învăţaţi cum să folosescă defibrilatorul”, a spus Arafat.
Secretarul de stat, care conduce Departamentul de Intervenţii în Situaţii de Urgenţă din MAI, a mai spus că, tot în caz de cutremur, orice om ar trebui să aibă în casă provizii pentru minimum 72 de ore. “Japoneziii spun că în primele 72 de ore (de la producerea unui dezastru – n.r.) nu este timp pentru cei care nu au probleme majore (…) Un mesaj care se transmite populaţiei: pregătiţi-vă că în primele 72 de ore nu avem timp de cei care nu au probleme majore. Adică: apă, mâncare pentru trei zile, totdeauna să le ai la tine acasă. Aceste mesaj nu numai în Japonia se transmite, o să îl auziţi de către cei din SUA, de către mai multe ţări care s-au confruntat cu situaţii de calamităţi”, a spus Raed Arafat.
El a subliniat, pe de altă parte, că populaţia face parte din sistemul de intervenţie şi că este nevoie de voluntari în cazul unor calamităţi. “În România este un sistem de intervenţie care nu este foarte diferit de cel din Japonia. Bucureştiul trebuie să fie pregătit pentru intervenţie, dar Bucureştiul nu va interveni singur în Bucureşti. Niciodată, într-o ţară ca România, nu se va aştepta ca Bucureştiul să facă faţă singur (în cazul unui seism mare – n.r.), este imposibil. Trebuie să pregătim o ţară întreagă să intervină nu numai în Bucureşti. Sistemul naţional de intervenţie trebuie să fie pregătit să reacţioneze integral şi integrat la orice situaţie. Am reuşit să obţinem autorizaţie din partea ONU pentru prima echipă de pompieri pentru căutare-salvare. Acum planul nostru este ca în fiecare judeţ să avem câte o astfel de echipă în următorii patru-cinci ani. Pregătirea personalului de intervenţie este la fel de importantă ca şi pregătirea populaţiei. O ţară întreagă va răspunde în situaţia unei calamităţi. Zona neafectată va fi cea care va interveni în zona afectată”, a adăugat Arafat.
România, din păcate, se află “tot la început în ceea ce priveşte activitatea în prevenţia cutremurelor”, consideră secretarul de stat din Ministerul Educaţiei Tudor Prisecaru.