Stiri

NATIONAL | Scandalul schimbării Codului Penal. Care ar fi primii politicieni beneficiari

O dată cu modificările adoptate de Camera Deputaţilor în Codul Penal, dacă ele intră în vigoare, nu scapă de închisoare doar parlamentarii care sunt acum urmăriţi penal, ci ar putea fi eliberaţi şi parlamentarii închişi deja pentru fapte de corupţie. DNA a anunţat că 28 de parlamentari sunt trimişi în judecată pentru corupţie.

Parlamentarii ar putea scăpa de anchetele Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi ale Agenţiei Naţionale de Integritate. Camera Deputaţilor a modificat marţi Codul Penal astfel încât parlamentarii şi preşedintele ţării să fie scoşi din categoria funcţionarilor publici. Cele două instituţii, DNA şi ANI, anchetează tocmai faptele comise de funcţionarii publici.

Unul dintre cei care poate scăpa de dosarul penal este fostul premier Adrian Năstase. El a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi şantaj, infracţiuni pe care le-a săvârşit cât timp era funcţionar public. Pe 19 decembrie se va judeca ultimul termen în dosarul său. Dacă va fi trimis la închisoare, dar în acest timp legea va intra în vigoare în forma actuală, atunci Adrian Năastase va fi eliberat.

Pentru că părea că lucrurile sunt foarte clare, atunci au creat acest foc de artificii pentru impresionarea judecătorilor”, spunea Adrian Năstase, fost premier.

Şi doi foşti miniştri ar putea scăpa de dosare penale. Tudor Chiuariu şi Zsolt Nagy sunt judecaţi pentru abuz în serviciu în formă calificată, infracţiuni pe care le-ar fi săvârşit când aveau calitatea de funcţionari publici. Fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, a fost achitat de prima instanţă, iar fostul ministru al Telecomunicaţiilor, Zsolt Nagy, a primit trei ani şi şase luni cu suspendare.

Pe 13 ianuarie 2014, curtea supremă va judeca ultimul termen în dosarul de corupţie al celor doi miniştri. Monica Iacob Ridzi, acum deputat, are şi ea un dosar penal de care ar putea scăpa. Ea este acuzată de abuz în serviciu, iar la finalul acestui an ar trebui să fie dată o primă sentinţă. Politicienii ar putea scapa şi de anchetele Agenţiei Naţionale de Integritate odată cu modificarea statutului.

Prin această propunere legislativă, se schimbă practic, se redefineşte ce înseamnă conflictul de interese… Este o imunitate, o superimunitate pe care dânsii încearcă să o promoveze. Aş reveni un pic de ce este periculoasă această iniţiativă: a fost semnată de toţi şefii de grupuri parlamentare, a spus Horia Georgescu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate la Digi24.

ANI nu îi mai poate ancheta pentru conflict de interese şi incompatibilitate nici pe aleşii locali, conform noului proiect de lege.

Pe rolul instanţelor de judecată se află în curs de judecare sau în executarea pedepselor un număr de 28 de parlamentari, în cauze instrumentate de DNA.

Sursa:www.digi24.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page