Important

NATIONAL | Salariile din „TOP MANAGEMENTUL” României: de la şefa Petrom, la Patriarhul Daniel, guvernatorul Isărescu şi preşedintele Iohannis

Patriarhul Daniel câştigă de opt ori mai mult decât un român de rând. BOR concurează aşadar cu marile companii de pe piaţa locală la capitolul competitivităţii salariilor oferite persoanelor din ”top management”. Pe de altă parte, un şef de bancă ia peste 20.000 de euro pe lună, în timp ce guvernatorul Băncii Naţionale a României, instituţie care supraveghează activitatea băncilor, se mulţumeşte cu jumătate din această sumă. Angajaţii de la stat câştigă, în medie, mai mult decât cei din sectorul privat. În administraţia publică, un funcţionar ia cu aproape 40 la sută mai mult decât un salariat cu venituri medii. Gândul vă propune o listă scurtă a salariilor unor persoane aflate la conducerea unor instituţii sau companii, dar şi a celor care guvernează şi fac legi în România.

Mediul privat a fost mai reţinut decât sectorul public în ceea ce priveşte creşterea salariilor în 2014. Majorările au fost de circa 4,1% în acest an, iar pentru 2015 companiile şi-au bugetat creşteri similare, reiese din cel mai recent studiu PayWell România, realizat de PwC.

În 2014, cei mai norocoşi salariaţi au fost cei din IT, unde lefurile au crescut cu aproximativ şapte procente, în timp ce retailul şi sectorul bancar s-au situat la polul opus al clasamentului, cu creşteri de 3,2%.

La capitolul bonusuri, doar managerii au încasat sumele bugetate. Astfel, pentru top management s-au acordat bonusuri în valoare de circa 21,6% din salariu, iar pentru middle management, acestea au fost de 16,4% din venit, reiese din cifrele aferente anului 2013.

Bonusul de performanţă este folosit frecvent de companiile mari din România, pe post de stimulent. Spre exemplu, OMV Petrom, cea mai valoroasă companie de pe piaţa locală, plăteşte o remuneraţie de bază, la care se adaugă bonusuri de performanţă, contribuţii la fondul de pensii, dar şi alte beneficii (maşină de serviciu, poliţă de asigurare).

Petrom a plătit în 2013 circa 2,18 miliarde de lei pentru cheltuielie cu personalul, dintre care două miliarde reprezintă cheltuielile salariale efective, potrivit raportului de anul trecut.

Marianei Gheorghe, CEO al Petrom, ar avea un salariu de 20.000 de euro pe lună, potrivit informaţiilor din piaţă, citate de Ziarul Financiar.

PF Daniel câştigă de opt ori mai mult decât salariul mediu din România

Patriarhul Daniel câştigă, lunar, 13.900 de lei net, echivalentul a peste 3.150 de euro (la un curs de 4,4 lei/euro), din care 7.731 de la stat, iar diferenţa din fondurile Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Astfel, PF Daniel câştigă lunar de opt ori mai mult decât salariul mediu net din România, de 1.705 lei, potrivit celor mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică (INS).

În calitate de patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, preşedinte al Sfântului Sinod, al Adunării Naţionale Bisericeşti şi al Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc, având în subordine aproape 700 de angajaţi, PF Daniel primeşte de la stat un salariu net de 7.731 de lei, iar ca mitropolit al Munteniei şi Dobrogei şi arhiepiscop al Bucureştilor, având în subordine aproape 400 de angajaţi, el primeşte un salariu net de 6.169 de lei, “nu de la stat, ci din fondurile proprii ale Arhiepiscopiei Bucureştilor”, după cum a precizat Patriarhia într-un comunicat transmis recent.

BOR a precizat că PF Daniel nu lucrează opt ore pe zi, ci adesea între 14 şi 16 ore, dar şi că donează lunar 6.000 de lei pentru nevoiaşi, precum şi pentru construcţia de biserici. Mai exact, Patriarhul Daniel oferă 4.000 de lei pentru construirea bisericii mănăstirii din satul natal, Dobreşti, judeţul Timiş, şi pentru obştea ei monahală, precum şi un ajutor financiar de 2.000 de lei pentru mai mulţi angajaţi săraci din Administraţia patriarhală şi din Administraţia eparhială, “care muncesc mult, dar au salarii mici”.

Citeste continuarea articolului pe www.gandul.info

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page