Important

RELIGIE | Rusaliile: Cinci traditii intr-o singura sarbatoare

Ca si alte sarbatori, Rusaliile sunt o imbinare de traditie pagana si crestina. Aceasta sarbatoare leaga laolalta o zi importanta a istoriei evreilor, ziua recoltei in Orientul apropiat, un obicei dacic magic, o orgie romana si nasterea Bisericii crestine.

Rosaliile la stramosii nostri
Numele sarbatorii Rusaliilor vine de la radacina “rosa” – trandafir. In antichitatea carpato-danubiano-pontica, la sfarsitul primaverii, care coincide cu perioada de inflorire a trandafirilor, modelul latin al sarbatorii rosaliilor era respectat prin petreceri care tineau trei zile in care se bea vartos si toata lumea se lasa in voia simturilor “carnale”, intr-un dezmat total, ca in bacanalele romane.

Calusul
Traditia pagana a calusarilor, pierduta in negura vremii, s-a perpetuat pana in ziua de azi. Nu se stie cu precizie de ce se danseaza calusul si nici care sunt functiile sale. Jocul viu, puternic, zorzoanele de la haine si de la palarii, batul care intruchipeaza aracul de vie (tirsul) si totodata bagheta magica sunt, se pare, nu numai obiecte ritualice, dar sunt si unele dintre ramasitele simbolice ale bacanalelor antice. Calusul, ca dans ritualic, are si functia de a goni bolile.

Cincizecimea la evrei
In cea de-a 50-a zi de dupa Pasti, evreii sarbatoresc primirea Legii. La trei luni dupa iesirea din robia Egiptului, ratacind prin pustiu, liderul evreilor, Moise, a avut o revelatie pe muntele Sinai, in timpul careia Dumnezeu i-a comunicat cele 10 legi sau porunci. De atunci, poporul lui Israel sarbatoreste “timpul primirii invataturii”.

Serbarea recoltei
Pe de alta parte insa, o alta traditie ebraica aduce sabatoarea incheierii secerisului la implinirea celei de-a saptea saptamani de dupa Pasti. Imbinarea celor doua evenimente publice, laic si religios, se facea prin sacrificare unor animale si prin ofrande de mancare fara sange aduse la templu, in semn de multumire catre Dumnezeu atat pentru primirea tablelor legii, cat si pentru recolta bogata.

Pogorarea Sfantului Duh la crestini
Iisus le spusese deja ucenicilor: “Dar Mangaietorul, adica Duhul Sfant, pe care-L va trimite Tatal, in Numele Meu, va va invata toate lucrurile, si va va aduce aminte de tot ce v-am spus Eu” (Ioan, 14:26), anuntandu-i despre un eveniment care le va schimba viata din temelii: iluminarea, ca si contact direct, personal si constient cu Creatorul.

“In ziua Cincizecimii, erau toti impreuna in acelasi loc. Deodata, a venit din cer un sunet ca vajaitul unui vant puternic si a umplut toata casa unde sedeau ei. Niste limbi ca de foc au fost vazute impartindu-se printre ei si s-au asezat cate una pe fiecare din ei. Si toti s-au umplut de Duh Sfant si au inceput sa vorbeasca in alte limbi, dupa cum le dadea Duhul sa vorbeasca” (Faptele Apostolilor 2:1-4)

Prima manifestare a noilor puteri conferite de Sfantul Duh a fost botezarea intru Hristos a peste 3.000 de oameni intr-o singura zi.

“Si iata, Eu trimit peste voi fagaduinta Tatalui Meu; voi insa sedeti in cetate, pana ce va veti imbraca cu putere de sus” (Luca, 24:49) Fenomenul este cunoscut in toate religiile si s-ar putea traduce, in termeni profani, prin “deschiderea tuturor chakrelor” cu toate consecintele “paranormale”: vindecari miraculoase – centrele energetice ale palmelor, extraordinara putere de convingere – centrul inimii, vorbirea unor limbi pana atunci necunoscute – centrul gatului, clarvederea – centrul fruntii si cunoasterea a tot ce este – centrul coroanei capului.

Ucenicii au devenit, dupa momentul iluminarii, apostolii lui Iisus. Intreaga crestinatate sarbatoreste de Rusalii ziua de intemeiere a Bisericii. Bineinteles ca Biserica apuseana celebreaza Rusaliile la alta data calendaristica decat Biserica Ortodoxa.

Obiceiuri populare:
– exista credinta ca rusaliile sunt un fel de zane rele ale apelor, asemanatoare ielelor;
– de aceea nu este bine sa te scalzi in aceasta zi – rusaliile te pot ineca;
– orice munca este interzisa cu desavarsire, pentru ca rusaliile te pot orbi, muti, ologi sau innebuni;
– certurile, conflictele trebuie evitate, pentru ca altfel certaretii vor fi rapiti de rusalii si dusi pe fundul apelor;
– ca si impotriva vampirilor, exista ac si de cojocul rusaliilor: leacurile cele mai bune contra lor sunt fie pelinul – agatat la brau, pus in case la usi, ferestre, icoane – fie usturoiul, utilizat in acelasi mod;
– plantele de leac de-abia de-acum scapa de influenta nefasta a rusaliilor si pot fi culese pentru uscat.

Sursa: www.ziare.com

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page