NATIONAL | Românii, o NAȚIE pe CALE de DISPARIȚIE? Ce spun sociologii despre RITMUL GALOPANT în care MURIM
Sociologii vin cu cifre alarmante care să confirme faptul că românii se împuținează vâzând cu ochii. În 2014, spun statisticile, va exista o înmormântare la fiecare două minute.
“O societate nu poate sa se dezvolte nici datorita drumurilor, nici datorita canalizarii, nici datorita achitiei de bunuri, se dezvolta doar prin copii, prin volumul populatiei, prin forta de munca. Romania pierde in fiecare an un oras de dimensiuni medii, de 30.000 de locuitori”, a explicat sociologul Ana Bulai, la un post de televiziune.
Statisticile arată că în 15 ani, România are toate șansele să ajungă la cifrele din 1946, când țara număra 16 milioane de locuitori. Deși în 2014 se așteaptă o creștere a speranței de viață cu trei-patru luni, per total, viitorul populației nu sună foarte bine: Institutul Național de Statistică a calculate că, în 2014, va fi o inmormantare la fiecare doua minute, o nunta la fiecare 4 minute si 15 secunde si un divort la fiecare 15 minute si 45 de secunde.
Soluția ar fi creșterea natalității, însă aici intervine trendul început de acum câțiva ani, de emancipare a femeilor.
“Avand in vedere ca rata divorturilor intr-adevar a crescut, foarte multe femei nu se mai bazeaza pe partener sau pe familie atunci cand vine vorba de un copil si doresc ele sa aiba puterea financiara si capacitatea de a ingriji acel copil”, arată și psihologul Bogdana Bursuc.
Astfel, anul trecut, s-au înregistrat cele mai putine nasteri de cand s-a infiintat Romania ca stat modern. Nici pentru anul 2014 situația nu arată prea roz, fiind la al 22-lea an consecutiv de scadere demografic.
Potrivit cifrelor, in 2014, din trei gravide, doua vor naste si una va avorta, astfel incat, conform statisticii din Romania, va fi o nastere la fiecare 2 minute si 40 de secunde si un avort la fiecare 5 minute si 15 secunde.
“Copilul este o sursa de saracie in societatea moderna. In Romania, intr-o foarte mare masura atata vreme cat un copil te costa pe an mai mult decat bugetul mediu al familiei. Pentru o familie, ca sa aiba o decizie rationala, trebuie sa aiba un venit mult peste mediu, dublu peste mediu”, a mai declarat sociologul Ana Bulai.
Sursa:www.evz.ro