Persoanele care nu îşi plătesc datoriile la bănci riscă să ajungă rapid în situaţia de a fi executate silit, ceea ce poate duce printre altele, la blocarea conturilor. Recent a intrat în vigoare o modificare a Codului de procedură civilă care “scurtează” drumul către executarea silită. Concret, procedura prin care sunt executaţi silit datornicii nu va mai trece prin instanţă, pe la un judecător, ci va fi decisă şi aplicată de un executor judecătoresc. Între cei vizaţi se numără cei 660.000 de persoane care au restanţe la credite.
Cei vizaţi de noua prevedere sunt toţi cei care au o datorie în general şi sunt supuşi executării silite, atât persoane fizice cât şi firme. Astfel, de exemplu, este vorba despre persoanele care au un credit la o bancă, cei care au o maşină luată în leasing, persoanele care au un împrumut de la o persoană fizică sau cei care urmează să fie evacuaţi.
Pe scurt, orice executor judecătoresc va putea hotărî, singur, în biroul său, dacă încuviinţează executarea silită a unui datornic, fără “filtrul” unei instanţe judecătoreşti, după intrarea în vigoare, la începutul acestei săptămâni, a modificării Codului de procedură civilă. Modificarea a fost iniţiată de mai mulţi deputaţi PSD şi PC sub pretextul că instnaţele sunt sufocate de astfel de dosare.
Sursa: www.gandul.info