NATIONAL | Romania, tara catedralelor poleite cu aur ce n-a construit nici macar 10.000 de locuri in caminele pentru batrani. Risipa ce le face viata un Iad
Pentru acoperisuri aurite se gasesc bani
Alte 20 de camine nou construite din bani publici stau pustii de cativa ani. Autoritatile au ingropat in ele 400 de milioane de euro, dar n-au mai prevazut bani si pentru functionarea lor. In 2011, „Romania te iubesc!” atragea atentia asupra acestei risipe. In 2014, risipa continua.
In zona Fagarasului, de exemplu, sunt sute de batrani parasiti iar caminul construit de guvern ar putea adaposti macar 50 de suflete. Cu toate acestea sta gol. Din cei 400 de mii de euro alocati unei cladiri goale, guvernul ar fi putut ajuta mii de batrani la domiciliu. Un exemplu rusinos de risipa si lipsa de coordonare:guvernul a cheltuit fara sa-i pese ce se alege de proiect, iar primaria nu e in stare sa administreze. Nici nu se pune problema unui parteneriat cu biserica. Catedrala cu acoperisul poleit cu aur, devenita emblema Fagarasului, are nevoie de bani pentru sfintire.
In Italia, rai, in Romania, iad
Nimanui nu-i pasa de nevoile batranilor. Singura lor speranta e intoarcerea acasa a copiilor plecati in alte tari, unde ingrijesc parintii altora. In Italia, statul si biserica pun pret pe viata bunicilor. La biserica, doamnele de varsta a treia se intalnesc la un bingo si un pahar de sampanie. Parintele afla imediat cand un enorias e la ananghie. Daca nu poate plati o infirmiera acasa, batranul e ajutat sa ajunga la camin, unde administratori sunt calugarite catolice. Iar angajatii, infirmieri si asistente, sunt de obicei romani. Italienii si-au dat seama ca statul e cel mai prost administrator si prefera sa co-finanteze servicii de calitate in parteneriate public-privat.
In Romania, unde trimit bani asistentele si infirmierii, parintii si bunicii lor sunt ingrijiti insa in camine incropite din resturi, in conditii de mizerie. In materialul video puteti vedea cum arata un astfel de camin improvizat dintr-un fost spital de stat. Pentru masa batranilor gazduiti aici, statul cheltuieste 8 lei pe zi iar ca sa fie admisi trebuie sa demonstreze nu ca au nevoie de ingrijire ci, dimpotriva, ca sunt sanatosi si se pot descurca si singuri.