NATIONAL | Revoltă în Poliția Română: Carmen Dan acuzată de politizarea instituției și eliminarea polițiștilor incomozi
Modificări în statutul poliţistului care îi revoltă pe mulţi dintre ofiţeri. Agenţii se tem că dacă noua lege se aprobă vor putea fi controlaţi de şefi şi mutaţi de la o structură la alta fără acordul lor. Sindicaliştii spun că se încearcă şi mai mult politizarea sistemului şi eliminarea poliţiştilor incomozi.
„Nu se poate să te joci cu destinele oamenilor, să îi muţi aşa, cum vrei tu, când vrei tu, unde vrei tu. Dacă lucrurile astea vor trece în statutul poliţistului, ne putem considera în 1987, ne întoarcem acolo”, spune Dumitru Coarnă, lider sindical poliţie.
Poliţiştii sunt revoltaţi de ideea că ar putea fi mutaţi de la o structură la alta şi de la Bucureşti la Baia Mare, de exemplu, fără acordul lor. Ar putea fi afectaţi de schimbări şi ofiţerii cu funcţii de conducere, care ar putea fi destituiţi şi trecuţi pe un post inferior în urma unuei simple evaluări.
„Haideţi să vă dau exemplu, Gavriş, de la Poliţia Capitalei”, adaugă Dumitru Coarnă.
„Excluderea camerelor de supraveghere din mijloacele de probă ar duce sistemul înapoi cu 20 de ani”, declara Radu Gavriş, şeful Serviciului Omoruri, la Digi24 în decembrie 2017.
„Aştept de la şeful acestui serviciu să facă un pas în spate”, a reacționat atunci Carmen Dan, ministru de Interne.
„Acel om nu a putut fi schimbat pentru că el a venit prin concurs. Ori dacă o să treacă acestă instituţie a destituirii din funcţia de conducere în urma unei evaluări, Gavriş era destituit de ieri, de a doua zi după interviu”, afirmă Dumitru Coarnă, lider sindical poliţie.
O altă modificare a statutului poliţistului propune ca agenţii şi ofiţerii să fie puşi la dispoziţie, adică scoşi pe tuşă, în momentul în care împotriva lor este demarată o cercetare disciplinară.
„Prezumţia de nevionovăţie dispare din oficiu, iar acesta manieră de punere la dispoziţie dă posibilitatea şefilor să înlăture de îndată orice poliţist care ori nu e de acord cu compromisurile la care este supus ori este incomod pentru acel şef”, spune Cosmin Andreica, lider sindical poliţie.
„Oficialii Ministerului de Intene spun că deocamdată nimic nu este bătut în cuie şi dau asigurări că vor ţine cont de toate punctele vedere venite de la poliţişti”, relatează Ioana Ciurlea, jurnalist Digi24.
Schimbările care îi revoltă pe poliţişti vin în contextul în care tot mai mulţi reclamă politizarea sistemului. În acest moment, peste 4.500 de funcţii de conducere sunt ocupate prin împuternicire.
La nivel naţional, jumătate dintre inspectoratele de poliţie au şefi care nu au dat niciun concurs pentru funcţii, ci au fost numiţi pe o perioadă de şase luni.
„Fiind împuternicit eşti foarte uşor de controlat. Azi te-am împuternicit, mâine te destitui şi atunci oamenii aia sunt degeaba acolo. Unii merg doar pentru salarii, alţii merg pentru că sunt nişte interese de soluţionat. Interese politice”, mai spune Dumitru Coarnă, lider sindical.
Proiectul de modificare a statutului poliţistului este în faza de consultări, însă sindicaliştii susţin că se poate adopa mai repede, prin ordonanţă de urgenţă.