Important

NATIONAL | Restricţii la frontieră privind cantităţile de tutun, alcool, alimente ce pot fi aduse din afara UE

O persoană poate introduce în ţară, din afara UE, ţigări, alcool sau alimente o singură dată pe săptămână, potrivit unui ordin al preşedintelui ANAF care a intrat în vigoare vineri şi care prevede că pot fi aduse două pachete de ţigări, un litru de alcool, un litru de ulei sau un kilogram de zahăr.

Mãsurile sunt incluse într-un ordin al preşedintelui ANAF, cu circuit intern, privind aprobarea instrucţiunilor referitoare la anumite categorii de bunuri care pot fi introduse în ţară de călători în bagajele personale, şi au dus la o perioadă mai mare de aşteptare la controlul vamal, întrucât presupun completarea unei declaraţii.

La frontierele externe ale comunităţii europene (Serbia, Ucraina şi Republica Moldova) se vor aplica instrucţiuni speciale de control vamal asupra mai multor bunuri introduse de către călători pe teritoriul României, în bagajele personale, pe lista de 22 de produse aflându-se produse din tutun, băuturi alcoolice, carburant, flori şi plante de ornament, ulei de floarea soarelui, zahăr rafinat, făină, tărâţe, fructe şi legume proaspete.

Astfel, începând de vineri o persoană poate introduce, o singură dată la şapte zile, cel mult două pachete de ţigări, un litru de alcool, un litru de ulei, un kilogram de zahăr şi 15 kilograme de făină.

Potrivit inspectorului vamal Daniela Dragomir de la Biroul Vamal Porţile de Fier I, de la graniţa cu Serbia, călătorii trebuie să declare în scris bunurile conţinute în bagajele personale la intrarea în ţară prin completarea “Declaraţiei de bunuri fără caracter comercial”.

“Această declaraţie se completează de către călători la intrarea pe teritoriul României. Cuprinde trei rubrici importante. Una dintre rubrici include 22 de produse care trebuie declarate la intrarea pe teritoriul ţării, tipurile de produse, dar şi limitele cantitative. Pe teritorul ţării pot fi introduce o singură dată la şapte zile bunuri din această declaraţie. În momentul în care într-o anumită zi se introduc în ţară doar ţigări, spre exemplu, iar a doua zi acelaşi cetăţean va dori să introducă în ţară ulei, care este prevăzut în declaraţie, nu va mai avea această posibilitate”, a explicat Dragomir, citată de corespondentul MEDIAFAX.

Reprezentanţi ai Biroului Vamal Porţile de Fier I spun că pentru completarea formularului este nevoie de aproximativ 5 – 6 minute, astfel încât timpii de aşteptare la control au crescut, fiind suplimentat la opt numărul inspectorilor vamali.

Totodată, şi numărul poliţiştilor de frontieră din vămi ar urma să fie suplimentat ca urmare a noilor reglementări.

“Având în vedere că fiecare cetăţean în parte trebuie să declare în scris bunurile pe care le transportă, timpii de aşteptare cresc considerabil la intrarea în ţară, la controlul de frontieră, iar Poliţia de Frontieră acţionează pentru fluidizarea traficului de călători şi dacă este nevoie va fi suplimentat numărul poliţiştilor pentru controlul la intrarea în ţară”, a declarat şeful Poliţiei de Frontieră din Vama Porţile de Fier I, Irinel Coman.

Potrivit autorităţilor vamale, măsurile restrictive au fost elaborate de Direcţia Generală a Vămilor şi aprobate de preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală ca urmare a constatărilor făcute cu privire la mărfurile introduse în ţară de călători, în luna septembrie, care prin valorificarea lor pe piaţa neagră conduc la evaziune fiscală şi, indirect, la afectarea producţiei interne de astfel de mărfuri.

În Vama de la Porţile de Fier I autorităţile vamale au monitorizat aproximativ 1.300 de persoane care până la intrarea în vigoare a ordinului restrictiv au tranzitat zilnic vama, chiar şi de două-trei ori într-o zi şi au adus în ţară câte două pachete de ţigări şi un litru de alcool de persoană, atât cât permitea legea.

ANAF a anunţat modificările la finele lunii octombrie, precizând atunci că vor fi considerate importuri de bunuri cu caracter comercial cantităţile care depăşesc limitele prevăzute de noua legislaţie.

Sursa: mediafax.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page