Stiri
NATIONAL | „Război“ româno-maghiar pe bornele de la Piatra Secuiului
Turiştii care urcă pe Munţii Trascău se întrec să vopsească două borne de beton în culorile drapelelor Ungariei şi României. „Lupta“ se duce la o altitudine de peste 1.000 de metri.
Două borne topografice de beton amplasate pe masivul Piatra Secuiului, la Rimetea, în judeţul Alba, sunt obiectul unei dispute între turiştii români şi maghiari. Periodic, cele două borne sunt vopsite în culorile drapelului naţional al Ungariei şi României de către turiştii care urcă masivul muntos, aflat pe teritoriul comunei Rimetea, în Munţii Trascău.
Populaţia maghiară majoritară în zonă şi turiştii din ţara vecină sunt cei din cauza cărora bornele, înalte de peste un metru, rămân mai mult timp vopsite în culorile steagului Ungariei, dar românii nu se lasă. Imediat ce află că bornele sunt colorate în verde, alb şi roşu, urcă pe munte şi le revopsesc în roşu, galben şi albastru. Competiţia durează de ani buni şi nu a deranjat pe nimeni. La fel de adevărat este faptul că niciunul dintre cei care le vopsesc nu s-a gândit să deseneze una în culorile drapelului României şi cealaltă în culorile steagului Ungariei. „TRĂIASCĂ PRIETENIA ROMÂNO-MAGHIARĂ“
„Eu am ajuns acolo în iulie, pregătit cu vopsea şi am colorat bornele în tricolorul României. Se pare că le-au colorat la loc. Nu e nimic, o să merg iar“, susţine Florin, unul dintre „căţărătorii“ români care ţin ca bornele să fie vopsite în roşu, galben şi albastru.
„Am fost în Rimetea şi drumul Aiud – Rimetea era impecabil. Piatra Secuiului e vopsită tot în roşu-alb-verde, trăiască prietenia româno-maghiară“, afirmă Alex, un alt pasionat de călătorii pe munte.
Primarul comunei Rimetea, pe teritoriul căreia se află masivul Piatra Secuiului, nu este de acord cu vopsirea bornelor de către turişti. „Probabil că sunt făcute de persoane care nu gândesc foarte bine. La noi în comună, peste tot, pe clădirile oficiale, este arborat drapelul României, pentru că suntem în România“, a spus primarul din Rimetea, Szocs Francisc. Din punctul de vedere al edilului, bornele ar trebui să servească doar scopului topografic, de delimitare a localităţilor Rimetea din Alba şi Moldoveneşti din Cluj.
Comuna Rimetea a fost inclusă în februarie 2012 de Ministerul Culturii pe lista propunerilor pe care le are România pentru Patrimoniul Mondial UNESCO. Propunerea s-a făcut la „pachet“ cu localitatea maghiară Hollóko, aflată la 92 de kilometri de Budapesta, care este pe lista UNESCO din 1987.
TRASEU TURISTIC PERICULOS
Masivul Piatra Secuiului are o altitudine de 1.128 metri şi reprezintă una dintre atracţiile turistice ale zonei. Zeci de mii de turişti, majoritatea maghiari, vizitează în fiecare an comuna Rimetea şi localitatea componentă, Colţeşti. Rimetea are, de altfel, peste 90 la sută din cei 1.250 de locuitori de etnie maghiară
Foto: Piatra Secuiului de la Rimetea
Piatra Secuiului este un masiv calcaros, golaş şi alungit, străbătut de o „râpă“, ceea ce face ca, din mai până în septembrie, soarele să răsară de două ori. Partea nordică a masivului, mai scundă, poartă şi numele de „Colţii Trascăului“ şi adăposteşte ruinele unei fortăreţe medievale. Potrivit unei legende locale, denumirea de „Piatra Secuiului“ provine de la faptul că, în secolul al XIII-lea, secuii din sat s-au refugiat pe muntele din apropiere pentru a scăpa de asediul tătarilor.
Parcurgerea traseului turistic din centrul comunei şi până în vârful masivului, marcat cu cruce albastră, durează o oră şi jumătate, în timp ce coborârea se face într-o oră. Traseul este destul de dificil, pentru că panta este abruptă, dar efortul merită. Peisajul este încântător. Este recomandat pentru turişti să nu se abată de la traseu, pentru că se pot întâmpla accidente tragice. În 15 iulie 2012, un tânăr de 16 ani din Ungaria a murit după ce a căzut 30 de metri în prăpastie. A alunecat după ce a părăsit traseul marcat.
STEAGUL MAGHIAR DIN CHEILE RÂMEŢULUI
Dacă bornele de pe Piatra Secuiului nu au provocat dispute decât între turiştii pasionaţi de căţărare, nu acelaşi lucru se poate spune despre desenele cu steagul Ungariei din Cheile Râmeţului, obiectiv turistic aflat la 30 de kilometri de Rimetea. Poliţiştii din Alba Iulia au declanşat o anchetă la sesizarea unei asociaţii ecologice, din 10 august 2013. Pe câteva stânci din rezervaţie au apărut mai multe desene, cu mărimi între 30 centimetri şi 1 metru, reprezentând steagul Ungariei.
„Am fost sesizaţi de o asociaţie ecologică în condiţiile în care zona respectivă este protejată ecologic, fiind rezervaţie naturală. Am deschis o anchetă pentru a verifica cine a făcut desenele, însă nu am reţinut încă nicio infracţiune“, a spus purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Alba, Luminiţa Prodan.
“La noi în comună, peste tot, pe clădirile oficiale, este arborat drapelul României, pentru că suntem în România. ”, Szocs Francisc, primarul comunei Rimetea.
Sursa: adevarul.ro