Important

NATIONAL | Protecţia Consumatorilor spune “NU” REPARTITOARELOR DE CĂLDURĂ în apartamente

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România se opune menţinerii sistemului de contorizare a consumului de căldură din apartamentele de bloc, prin repartitoare, considerând că acestea au erori foarte mari de măsurare, care pot ajunge până la 24% din consumul real.

APC arată că în urma mai multor analize şi evaluări realizate în baza sesizărilor primite de la consumatori, precum şi după studiul atent al legislaţiei în vigoare, a decis să respingă ideea montării repartitoarelor de căldură în apartamentele românilor, deoarece repartitoarele de costuri au erori foarte mari, ale căror limite pot ajunge la 24%, potrivit Agerpres. Aceste erori sunt recunoscute şi de Biroul Român de Metrologie Legală, atrage atenţia APC.

Prin Legea serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/ 2006, s-a instituit obligativitatea montării de către proprietari a repartitoarelor de costuri, cu scopul de reducere a valorii facturilor, dar ulterior, aceste valori au crescut.

“Acest lucru s-a întâmplat în primul rând din cauză că repartitoarele de costuri au erori foarte mari, ale căror limite pot ajunge la 24%, erori recunoscute şi de Biroul Român de Metrologie Legală. Erorile acestor aparate sunt produse de factori interni – poziţia senzorilor, caracteristică de transfer etc. -, dar şi de factori externi (aproximativ 20 de factori – ex.: corpuri învecinate caloriferului, acoperirea anticorozivă a caloriferului, suprafaţa elemenţilor de calorifer, numărul elemenţilor, materialul din care este confecţionat caloriferul, curenţii de aer, debitul agentului termic etc.), factori neluaţi în seamă în momentul în care se aplică corecţiile pentru transformarea citirilor repartitorului în cost al încălzirii”, arată APC.

Corecţiile aplicate citirilor nu sunt certe, unice şi standardizate, ci depind de bunul plac al fiecărei firme producătoare în parte, iar metoda de utilizare a citirilor repartitoarelor nu este metrologică, cum obligatoriu ar trebui să fie, pentru că nu se utilizează citirile directe, ci acestea sunt modificate folosind corecţii ce nu ţin cont de factorii interni şi externi ce influenţează citirea, transformându-se în unităţi de calcul, şi se consideră, în mod injust, că unităţile de calcul sunt proporţionale cu consumul real, explică reprezentanţii APC.

APC subliniază că repartitoarele nu sunt supuse controlului metrologic al statului.

Explicaţia instituţiilor statului este aceea că “furnizarea şi facturarea energiei termice pentru încălzire, produsă şi distribuită prin intermediul sistemelor publice centralizate, se fac în mod obligatoriu pe baza măsurării consumurilor prin contoare de energie termică”, adică cele de branşament, iar între locatarii unui imobil de tip condominiu repartitoarele de căldură sunt utilizate la repartizarea costurilor, nu la măsurarea consumurilor fiecărui consumator în parte, arată asociaţia.

“Toate aceste motive ne fac să afirmăm că repartitoarele determină costuri nereale, pe care suntem obligaţi să le suportăm, deşi nu este normal. Plătim cât consumăm? Evident, nu! Acesta este motivul pentru care noi spunem “nu” repartitoarelor de căldură”, arată preşedintele APC România, Costel Stanciu.

Sursa: www.romaniatv.net

Related Articles

One Comment

  1. Erorile acestor aparate sunt produse de factori interni – poziţia senzorilor, caracteristică de transfer etc. -, dar şi de factori externi (aproximativ 20 de factori – ex.: corpuri învecinate caloriferului, acoperirea anticorozivă a caloriferului, suprafaţa elemenţilor de calorifer, numărul elemenţilor, materialul din care este confecţionat caloriferul, curenţii de aer, debitul agentului termic etc.),

    O porcarie ce scrie mai sus!!
    -pozitia senzorilor-care senzori??de parcare??,in functie de model, fiecare are senzorii mai sus sau mai jos.. opoi sunt omologate si montate conform legislatiei in vigoare…daca ar ar fi senzorii mai sus sau mai jos credeti ca ar afisa cu mai mult de 0.001% mai mult sau mai putin?? iar in plus trebuiessc montati la 1/3 inaltima si 1/2 lungime radiator(dar nu aparatul ci senzorul, indiferent unde acesta este pe aparat)
    -caracteristică de transfer-Nu repartitorul de cost transfera caldura…ci o citeste…daca nu exista transfer termic sub x grade celsius, repartitorul nu inregistreaza, dar contorul blocului DA!, iar aici apar diferente foarte mari pe spatiile comune
    -corpuri învecinate caloriferului-ce tineti aproape de calorifer??perdeaua…fotoliul, masa de calcat, uscatorul de rufe si aragazul..daca mai sunt si altele..scuzele mele!
    Cand in cuptorul aragazului se gateste la peste 150-200 grade celsius, iar radiatorul este prea aproape de cuptor, automat se incalzeste acesta(cele mai dese cazuri unde repartitorul inreg fara agent sunt la radiatoarele de otel, cu tabla de 2 mm care se incalzeste ff repde de la caldura degajata de cuptor…automat ca aparatul este pacalit si inregistreaza!!!)
    -acoperirea anticorozivă a caloriferului,suprafaţa elemenţilor de calorifer, numărul elemenţilor, materialul din care este confecţionat caloriferul-producatorul(ii) radiatoarelor pun la dispozitia clientului un SET (suprafata echivalenta termic) a fiecarui radiator, indiferent de material, indiferent de marime…toate sunt calculate conform legislatiei in vigoare, iar repartitorul de cost, sau firma prestatoare STIE acest SET si le defineste prin cuvantul SCALA!!!
    concluzie:

    -85% din articolul de mai sus a fost scris de pe bloguri si nu este verificat de cineva care macar sa aiba habar
    -germanii, austriecii ..etc.. le folosesc la nivel industrial, economia la incalzire pe an la ei ajunge si la 40%(in functie de cat de grea este iarna)
    -repartitoarele de cost nu au fost facute si gandite pentru economie, ci pentru a reduce niste pierderi in lunile “calde” de iarna-noi romanii le ducem la extrem!!
    -cati dintre dvs au citit temperatura agentului termic intrat prin contor la dvs in bloc??

    plm…hai sa vorbim despre altceva….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page