NAȚIONAL | Proiectul „Sisteme Inovative pentru MUNCĂ” destinat șomerilor din Regiunea Nord-Est
Proiectul „Sisteme Inovative pentru Muncă” – SIM a intrat, începând de ieri 12 martie 2015, în al doilea an de implementare. În acest context, proiectul SIM s-a aflat pe ordinea de zi a ședinței de ieri a Comisiei ONG, organizată în cadrul Instituției Prefecturii Iași.
SIM are ca scop creșterea șanselor de ocupare și îmbunătățirea calității vieții pentru minim 270 persoane din regiunea Nord Est (şomeri, inclusiv şomeri de lungă durată, persoane inactive, persoane în căutarea unui loc de muncă), prin intermediul oportunităţilor oferite de noile tehnologii informatice de telecomunicaţii (telemuncă) şi a cursurilor de formare.
Ilie Ateșoae, asistent manager de proiect, a realizat, pentru reprezentanții autorităților locale și a celorlalte ONG-uri prezente la ședință, o situație a rezultatelor obținute în primul an de implementare si beneficiul adus comunității locale prin implementarea acestui proiect. Astfel, după 12 luni de la demarare au fost înregistrate 262 de persoane din grupul țintă, din categorii precum persoane în căutarea unui loc de muncă, șomeri, șomeri de lungă durată. Toate aceste persoane au beneficiat de servicii de consiliere și orientare profesională. Mai mult, 188 de persoane au participat la cursuri de specializare, acreditate de Autoritatea Națională pentru Calificări. În total, în primul an de proiect, au fost organizate 12 grupe de curs, din care două grupe de Formator, 3 grupe de Comunicare în Limba Engleză și 7 grupe de Competențe Informatice.
În ceea ce privește partea inovativă a acestui proiect, respectiv cursul de telemuncă susținut de partenerul transnațional, în primul an al proiectului 185 participanți au deprins și pus în practică tainele telemuncii în cadrul cursurilor online furnizate în cele două telecentre. Totodată, Sisteme Inovative pentru Muncă a asigurat servicii de mediere și plasare pe piața muncii pentru patru persoane, din care trei și-au găsit un loc de muncă ca urmare a beneficiilor oferite și urmate în cadrul proiectului.
16 cursanți merg în Italia pentru a pune în practică conceptul de telemuncă
Un grup de 16 persoane vor beneficia, în perioada 14-19 martie 2015, de o vizită de studiu în Italia, în cadrul căreia vor avea ocazia de a vedea modele de utilizare a muncii la distanța, ca posibilitate de creștere a șanselor de găsire a unui loc de muncă. Astfel, în această perioadă, cei 16 beneficiari vor vizita,vor vedea live cum se lucrează și chiar vor pune în practică cunoștințele acumulate, în cadrul deplasărilor în telecentrele din Villa la Sorridente, din San Secondo di Pinerelo, Torino, telecentrul Ubloom din Fossano, Alps’Word din Alberado per San Marco – Sondrio și Toolbox Office din Torino. Punctul culminant al întregii vizite îl va reprezenta deplasarea la telecentrul Impact Hub din Milano.
Ilie Ateșoae a prezentat și activitățile ce urmează să fie atinse în al doilea an de implementare, respectiv organizarea a cinci noi grupe de cursuri autorizate de Autoritatea Natională de Calificări, asigurarea de servicii de consiliere și orientare profesională, de mediere și plasare pe piața muncii prin intermediul unei platforme online – JOB Club, al cărei scop este de a îmbina partea teoretică pentru utilizarea strategiilor de căutare a unui loc de muncă, cu aplicațiile din cadrul atelierelor de lucru (simulări de interviuri, identificarea unor potențiali parteneri de afaceri, contactarea telefonică a firmelor pentru programarea la interviu, tehnici de motivare, feedback etc.).
Proiectul „Sisteme Inovative pentru Muncă este un proiect implementat de Centrul de Dezvoltare Socială, pe o durată de 18 luni, în parteneriat cu Fundaţia „Alături de Voi” România, Asociația SOCIUS şi INFOR Italia şi cofinanţat de Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Informațiile privind activitățile din proiectul „Sisteme Inovative pentru Muncă” – SIM sunt postate pe site-ul http://www.sim.centruldezvoltaresociala.ro.