NATIONAL | PRIMA CASĂ. Câţi români pot lua credit în 2014 şi CUM devii eligibil
PRIMA CASĂ. Din fondurile date de Guvern în programul Prima Casă pe 2014, s-ar putea acorda 24.000 de garantii. Anul trecut s-au acordat circa 25.500 de credite prin Prima Casă.
BRD a primit 320 de milioane de lei ca plafon de garanţii în cadrul Programului Prima Casă. Este banca cu cele mai multe credite date în Prima Casă şi, prin urmare, primeşte cea mai mare tranşă.
BCR a primit garanţii de 252 milioane lei pentru 2014, bani care se adaugă fondurilor rămase necheltuite anul trecut.
Valoarea medie a unei finanţări prin Programul Prima Casă a fost de aproximativ 37.000 euro în 2013.
Pentru anul acesta, guvernul a stabilit un plafon similar cu cel din 2013: 1,2 miliarde de lei şi va fi permisă utilizarea sumelor neconsumate anul trecut, un plus de 800 de milioane de lei, care urcă plafonul de garantare la 2 miliarde, potrivit Digi24.
Acestea sunt garanţiile de stat, care reprezintă jumătate din creditele care pot fi acordate, întrucât banca îşi asumă jumătate din riscul împrumutului. Prin urmare, ar putea fi vorba de credite de până la 900 de milioane de euro.
TOT ce trebuie să ştii despre PRIMA CASĂ
Potrivit site-ului Guvernului, pentru anul 2014 este disponibil un plafon de garantare de aproximativ 2.083 milioane lei, ce include atat suplimentarea de 1.200 milioane lei aprobata prin HG nr.5 in data de 13.01.2014, cat si sumele neutilizate/nealocate din 2013 in valoare de cca. 883 milioane lei.
Din acest plafon cca. 495 milioane lei sunt destinati pentru achiziţia locuinţelor construite de Agenţia Naţionalǎ pentru Locuinţe (ANL).
Plafonul de garantare pentru anul 2014 poate fi utilizat numai pentru credite acordate în moneda naţională.
Informaţii generale despre Programul Prima Casă
• Plafonul maxim al creditului garantat de stat este de:
O 60.000 euro, echivalent lei – pentru o locuinţă veche
O 70.000 euro, echivalent lei – pentru o locuinţă nouă
O 75.000 de euro, echivalent lei – pentru o locuinţă colectivă construită de la zero!
Dacă locuinţa pe care doriţi să o achiziţionaţi este mai scumpă, va trebui să suportaţi diferenţa de bani.
• Avansul este de 5% din valoarea imobilului, iar comisionul către Fondul de Garantare este de 0,49% pe an.
• Dobânda la creditele în lei este maximum ROBOR la trei luni + 2,5%.
Statul nu va mai garanta integral creditele – băncile participante îşi vor asuma în proporţie de 50% riscul de nerambursare a creditelor acordate.
Ce locuinţe pot fi achiziţionate?
• locuinţe finalizate, destinate achiziţionării, inclusiv cele construite şi date în exploatare prin programele derulate de A.N.L.
• locuinţe nefinalizate, aflate în diverse faze de construcţie, destinate achiziţionării după finalizare, inclusiv cele construite prin programele derulate de A.N.L.
• locuinţe noi, destinate achiziţionării după finalizare, inclusiv cele construite prin programele derulate de A.N.L.
Prima Casă vă permite să vă construiţi propria casă. Este vorba despre:
• locuinţe care urmează să se construiască de către beneficiari individuali, inclusiv cele care se construiesc prin programele derulate de A.N.L.
• locuinţe care urmează să se construiască prin asociaţii fără personalitate juridică constituite de minimum doi beneficiari.
Condiţia obligatorie este ca terenul pe care se construieşte locuinţa colectivă să fie în proprietatea a cel puţin unuia dintre membrii asociaţiei.
Vreţi să ştiţi dacă puteţi cumpăra sau construi o casă prin programul Prima Casă? Iată care sunt criteriile de eligibilitate:
• dacă deţineţi o locuinţă cu o suprafaţă utilă mai mică de 50 mp puteţi accesa un credit ipotecar garantat de stat pentru a cumpăra o locuinţă cu o suprafaţă mai mare;
• dacă deţineţi cote părţi dintr-o locuinţă puteţi beneficia de credite garantate de stat pentru a achiziţiona diferenţa de cote-părţi;
• aveţi dreptul să achiziţionaţi, în cadrul Programului, o singură locuinţă finalizată, aflată pe teritoriul României, înscrisă în cartea funciară în condiţiile legii; la fel, puteţi construi doar o casă, singur sau împreună cu alte persoane, respectând reglementările în vigoare referitoare la programul Prima Casă;
• trebuie să dispuneţi de un avans de minimum 5% din preţul de achiziţie a locuinţei şi/sau care acoperă diferenţa dintre preţul de achiziţie a locuinţei rezultat din antecontractul de vânzare-cumpărare şi finanţarea garantată;
• trebuie să constituiţi un depozit colateral pentru garantarea dobânzii, în valoare egală cu trei rate de dobândă, valabil pe întreaga durată a finanţării;
• trebuie să păstraţi locuinţa achiziţionată cel puţin 5 ani de la data dobândirii;
• trebuie să asiguraţi locuinţa achiziţionată împotriva tuturor riscurilor şi să desemnaţi statul român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, ca beneficiar al poliţei de asigurare, pe toată durata finanţării.