NATIONAL | Presedintele Inaltei Curti il contrazice pe Ministrul Justitiei
Livia Stanciu, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), il contrazice pe ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, referitor la amendamentul constitutional care prevede ca parlamentarii sa nu mai fie judecati la curtea suprema.
Dupa ce ministrul Cazanciuc a declarat public ca initiativa vine chiar de la Inalta Curte, Livia Stanciu a infirmat acest lucru.
“Initiativa modificarii art. 72 alin. (2) din Constitutie, in sensul eliminarii persoanelor care au calitatea de deputat sau de senator din competenta de prima instanta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, nu a apartinut instantei supreme”, a subliniat Livia Stanciu intr-un comunicat remis Digi24.
Presedintele ICCJ a explicat ca aceasta a fost propunerea unui singur judecator si nu a fost insusita de intreaga Curte.
In schimb, Livia Stanciu a precizat ca Instanta suprema a formulat o singura propunere, si anume ca magistratii Inaltei Curti sa nu mai judece cauzele cu maresali, chestori sau generali.
Comisia de revizuire a Constitutiei a aprobat un amendament din partea UDMR, in urma caruia parlamentarii nu vor mai fi judecati la Curtea Suprema, ci de instantele inferioare.
In prezent exista peste 20 de parlamentari anchetati, trimisi in judecata sau chiar condamnati, unul dintre ei fiind deputatul UDMR Mate Andras Levente, membru al comisiei de revizuire si cercetat penal pentru conflict de interese.
Procesele la Inalta Curte au termene mult mai stranse, iar judecatorii sunt recunoscuti pentru intransigenta lor. Acest lucru l-a determinat pe Dan Voiculescu sa demisioneze de doua ori din Senat pentru ca dosarul ICA, in care este invinuit, sa fie judecat de o instanta inferioara. Modelul sau a fost urmat recent si de senatorul UDMR Olosz Gergely.
In prezent, amendamentele aduse la Constitutie de comisia de revizuire urmeaza parcursul legal. Dupa ce avizele consultative vor fi primite de la Consiliul Legislativ si Curtea Constitutionala, proiectul legislativ va intra in dezbaterea Senatului, apoi a Camerei Deputatilor, urmand ca, la final, sa fie supus unui referendum.
Sursa: www.ziare.com