NATIONAL | Polițiștii îl somează pe Iohannis să nu promulge legea: vor muri peste 2.000 de oameni în accidente rutiere
Grupul Poliţiştilor Rutieri au transmis o scrisoare deschisă preşedintelui României, Klaus Iohannis, prin care îi solicită să nu promulge modificările Codului Rutier care fac referire la semnalizarea radarelor. Ei apreciază că, dacă această lege va fi adoptată, vor muri peste 2.000 de persoane în 2019.
”Revenim la demersul nostru din luna martie 2018 şi vă înaintăm această scrisoare deschisă, urmarea adoptării în Parlamentul României a iniţiativei legislative de limitare a modalităţilor prin care Poliţia rutieră măsoară viteza de deplasare a autovehiculelor. Această lege restricţionează activităţile Poliţiei Române pentru îndeplinirea unuia dintre cele mai importante obiective: reducerea mortalităţîi prin accidente rutiere”, se arată în scrisoarea Grupului Poliţiştilor Rutieri.
Porivit acestora, dacă modificările legislative vor fi adoptate, în 2019, peste 2.000 de persoane vor muri în accidente rutiere.
”Dorim, din nou, să tragem un semnal de alarmă, prin care atenţionăm că numărul accidentelor rutiere, având cauză viteză excesivă, va creşte alarmant după intrarea în vigoare a acestei legi (vor muri peste 2000 de oameni în anul 2019). Domnule Preşedinte, vă rugăm să nu promulgati această lege sau să atacaţi acest „pariu cu viaţa cetăţenilor” la Curtea Constituţională, întrucât considerăm că nu respectă unul dintre cele mai importante principii ale Constituţiei, art. 22, alin. (1) “Dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritatea fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate”, se mai arată în scrisoarea poliţiştilor rutieri.
Ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan a aflat despre demers şi asigură că Poliţia Rutieră îşi va face în continuare datoria, iar traficul rutier NU va fi cuprins de haos, dacă vor fi adoptate modificările Codului Rutier.
”Poliţiştii au dreptul să-şi spună părerea. Întotdeauna le-am respectat această părere,” a declarat Carmen Dan, după ceremonia de absolvire desfăşurată la Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi din Drăgăşani. ”Acum, referitor la acest proiect legislativ, eu m-am exprimat. Ştiţi foarte bine că, atât la nivel de Guvern, cât şi la nivel de minister s-a dat un aviz negativ. Acum, Poliţia este organ de aplicare a legii. Eu sunt convinsă că toţi colegii mei vor găsi soluţii să adapteze legislaţia şi vreau să vă asigur că se vor respecta întru totul dispoziţiile legale. Vă asigur că Poliţia Rutieră îşi va face în continuare datoria. Să nu se gândească nimeni că nu vom mai avea radare pe drum sau că oricine poate să facă orice în trafic.”
Potrivit poliţiştilor, în spatele acestei propuneri de modificare legislativă nu există niciun studiu, ”iar iniţiatorii acestei pseudo-legi sunt, majoritatea,sancţionaţi de Poliţia Rutieră. Aceştia şi-au pus PROBLEMELE PROPRII în balanţă cu normalitatea. Niciun stat din Uniunea Europeană nu are astfel de restricţii”, se arată în scrisoare.
Poliţiştii avertizează că, dacă această lege va intra în vigoare, Poliţia Rutieră va fi depăşită de numărul accidentelor rutiere.
”În condiţiile intrării în vigoare a acestei legi, Poliţia rutieră va fi în imposibilitatea de a-şi executa misiunile şi de a controla respectarea limitelor de viteză pe drumurile publice. În situaţia în care administratorul drumului public nu montează indicatoare de presemnalizare a radarelor, va fi un semnal pentru ”teribilişti” de a călca pedala de acceleraţie la maximum, iar Poliţia rutieră se va afla în imposibilitatea de a proteja viaţa şi integritatea corporală a cetăţenilor, cum este prevăzut la art. 22 din Constituţie”, se mai arată în scrisoare.
Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat, pe 5 iulie, un proiect de lege pentru modificarea art.109 din Ordonanţa de Guvern nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, care prevede, printre altele, că prezenţa maşinilor de poliţie cu radar trebuie presemnalizată prin panouri cu 500 – 2.000 de metri înainte.
Grupul Poliţiştilor Rutieri afirmă că nu este normal să presemnalizezi o acţiune de control, ”iar după aceea să creezi premisele unor piste de curse pentru conducătorii auto care au un comportament disimulat în prezenţa poliţiei şi disconsiderant în absenţa acesteia”.
Sursa: www.gandul.info